Uniek boek 'Antwerpse Forten in 1914' voorgesteld in Antwerpen


Vanaf vrijdag 28 maart tot en met woensdag 25 juni loopt in de KBC-toren te Antwerpen de spectaculaire overzichtstentoonstelling Antwerpse Forten 1914. Met de Antwerpse forten als rode draad biedt de tentoonstelling een indrukwekkende beleving van de Duitse belegering in 1914.

 

100 jaar geleden werd de Vesting Antwerpen door belegerd door de Duitse troepen.

Hierbij slaagde de Duitse artillerie met de Dikke Bertha’s er in op een zeer korte tijd acht forten en drie schansen van de imposante Antwerpse Buitengordel weerloos te schieten. Eenmaal die Buitengordel doorbroken was het lot van Antwerpen snel beslecht. Maar de weerstand in Antwerpen droeg bij tot terugtrekking van het Belgisch leger naar de Westhoek en uiteindelijk de Duitse nederlaag.

Luc Olyslager & Luk Lemmens
Luc Olyslager & Luk Lemmens

Naast de tentoonstelling is er ook het boek “Antwerpse Forten in 1914” van Robert Gils met foto’s van Stijn Bollaert verschenen. Luc Olyslager, gedelegeerd bestuurder van Simon Stevin overhandigde het eerste exemplaar van dit prachtig boek aan Luk Lemmens, gedeputeerde voor de provincie Antwerpen.

 

Unieke historische beelden

Het boek “Antwerpse Forten in 1914” brengt het verhaal van de Antwerpse versterkingen en de Duitse belegering aan de hand van unieke historische documenten.


De vernielingen aan de forten werden immers tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers grondig geregistreerd, van commentaar voorzien, geïllustreerd en gefotografeerd. Na de oorlog werd dit nog eens overgedaan door het Belgisch leger.

Een uitzonderlijk kijk- en leesboek

De oorspronkelijke documenten werden nauwgezet bestudeerd en herwerkt tot een prachtig kijk- en leesboek dat een nieuw licht werpt op de fascinerende Antwerpse forten.

 

Het eerste deel geeft een grondig beeld van de rol van Antwerpen in de Belgische landsverdediging, de uitrusting van de versterkingen en het algemeen verloop van de belegering.

 

Het tweede deel vertelt de geschiedenis van de elf betrokken forten en schansen, toegelicht aan de hand van talrijke historische en prachtige actuele foto’s.

 

De Antwerpse forten, actueler dan ooit

 

De Antwerpse forten zijn er honderd jaar later nog bijna allemaal. Als stille getuigen dragen ze de sporen van hun rol in de Eerste Wereldoorlog. Een sterk verband met het heden is dus vanzelfsprekend.

 

Het boek draagt bij tot de duurzame ontsluiting van de Antwerpse Fortengordels als cultuur-toeristische attractie en historisch versterkt erfgoed.

 

‘Antwerpse Forten in 1914’ is een realisatie van het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum onder redactie van Robert Gils in samenwerking met uitgeverij Lannoo.

 

ISBN 9789401417419 - Gebonden met stofomslag - 240 blz. - Prijs: € 39,99 - Uitgeverij Lannoo

 


Fotoreportage: Tentoonstelling Antwerpse Forten 1914