'Antwerpse Uitdrukkingen ' van Freddy Michiels voorgesteld in Antwerpen


Vrijdag 26 oktober werd op het stadhuis van Antwerpen het nieuwste boek van Freddy Michiels ‘Antwerpse Uitdrukkingen’ voorgesteld in aanwezigheid van burgemeester Patrick Janssens, die een speciaal voor de gelegenheid een speech gaf vol met Antwerpse gezegden en uitdrukkingen, en Rudy Mannaerts, pastoor van de Sint-Andriesparochie, die het voorwoord in het boek verzorgde.

Na ‘Het Groot Sinjorenboek’ en ‘Het Antwerps Zakwoordenboek’ heeft 70-jarige auteur Freddy Michiels een zakwoordenboek ’Antwerpse Uitdrukkingen’ met meer dan 2000 Antwerpse uitdrukkingen en gezegden samengesteld.

Freddy Michiels: “Na het succes van het ‘Antwerps Zakwoordenboek’ (dat een compilatie was van deel I van ‘Het Groot Sinjorenboek’ kreeg ik de vraag om ook van het tweede deel, een aangenaam leesbare zakboekversie te schrijven. Het is een 210 blz.dik boek vol met uitdrukkingen en gezegden geworden dat gemakkelijk in de hand ligt.

Geen enkele taal is zo kleurrijk, grappig en werelds als het Antwerps. Vele woorden en uitdrukkingen die behoren tot het dagelijks jargon van de Sinjoren zijn door radio, televisie en film alsmaar verder verspreid in ons Nederlands taalgebied. Denk maar aan het succes van de films of tv-series als Frits en Freddy of De Matroesjka’s.
Wie kent er nu de uitdrukkingen niet zoals ‘Veel volk in de staosse’, ‘Mee hiël Aantwaarpe mor ni mee maai’ of ‘Da kan maanen broine ni trekke’.

Vele woorden en uitdrukkingen hebben de Antwerpenaren ontleend aan de inbreng van de talrijke bezetters die de havenstad ooit gekend heeft en die zo vriendelijk waren onze woordenschat met hun taalgebruik te inspireren en te verrijken. Uitdrukkingen zoals ‘Comment ça flodder’ of ‘Portemennee voe bjain’ horen tot deze categorie van gezegden.

De ongeveer 2000 Antwerpse uitdrukkingen en gezegden worden in het boek gerangschikt per onderwerp. Alle gezegden worden in het fonetisch Antwerps voorgesteld en zijn vergezeld van een Nederlandse vertaling en/of betekenis.

Als afsluiter nog enkele leuke gezegden uit het boek:

Kakke gao veur ‘t bakke
Haa is zoë doëd as ne pier
Van wor komde gaa? Van Jakkamakka misschien?
Doeda vanair
Das hier van de langen aarrem hé

ISBN: 9789079048267 - Hardcover - 212 blz- Prijs: € 15,95 - Uitgeverij: Artus
Klik hier voor meer info

 

Klik op een foto om te vergroten