Boekenbeursbezoeker is zeer tevreden over 78ste editie 

                 De Boekenbeurs wordt steeds meer een dagje uit


Uit een onderzoek van de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, in opdracht van Boek.be en de Stad Antwerpen, blijkt dat steeds meer mensen naar de Boekenbeurs komen om een fijn dagje uit te beleven en, uiteraard, om boeken te kopen.


Het Boekenbeurspubliek is zeer tevreden: slechts 3% van de bezoekers is niet van plan om de volgende editie terug te komen.


Profiel van de Boekenbeursbezoeker

In 2014 kwamen 154.000 bezoekers naar de 78ste editie van de Boekenbeurs. De drukst bezochte dag was maandag 10 november 2014, toen bijna 20.000 mensen de beurs bezochten. Ook de website van de Boekenbeurs viel in de smaak met meer dan 210.000 unieke bezoekers, ruim 10 procent meer ten opzichte van 2012. De redenen waarom men dit jaar naar de Boekenbeurs kwam, waren zeer divers. Maar twee elementen springen er duidelijk uit: “een fijn dagje uit” en “om boeken te kopen” zijn voor 60% van de bezoekers de voornaamste redenen om naar de Boekenbeurs af te zakken. Vooral “een fijn dagje uit” is fors gestegen (+11%) als reden van een bezoek. Daarnaast kwamen veel bezoekers langs om nieuwe boeken te ontdekken, wat niet anders is dan bij de vorige edities.


Opvallend jong publiek

Dat de Boekenbeurs meer bezocht wordt door vrouwen dan door mannen is op zich niet nieuw. Wel valt op dat dit jaar maar liefst 2 op 3 bezoekers vrouwen waren. Opvallend veel jongeren vonden de weg naar de Boekenbeurs: bijna 60 procent van de bezoekers is jonger dan 35 jaar. Het aandeel jongeren is gestegen ten opzichte van 2012, toen bedroeg het 51 procent. Hiermee lijkt de toekomst van de Boekenbeurs verzekerd. Maar de opmerkelijke keerzijde van deze tendens is dat maar 15 procent van de bezoekers 55-plussers zijn. Deze groep groeit nochtans sterk aan en wint aan belang als consumentengroep. Uit ander onderzoek blijkt ook dat deze groep de meest fervente boekenkopers en lezers zijn. Ze zijn dus een niet te verwaarlozen segment van de bevolking voor de organisatoren. Bijna 30 procent van de bezoekers heeft inwonende kinderen. Het is dus belangrijk dat de Boekenbeurs met hen rekening houdt, zowel op het vlak van accommodatie en activiteiten als in het aanbod van boeken. Zeker omdat in 2015 de Boekenbeurs volledig samen valt met de herfstvakantie. 

André Vandorpe, directeur Boek.be
André Vandorpe, directeur Boek.be

Uit welke regio komen de bezoekers?


Opvallend is dat bijna één op twee bezoekers uit de provincie Antwerpen komen. Een stijging met 3% tegenover het vorige onderzoek. Tegelijk stellen de onderzoekers vast dat een groot publiekspotentieel uit Oost- en West-Vlaanderen (momenteel 29% van de bezoekers) onderbenut blijft of zich onvoldoende bediend weet. In het licht van een mogelijke (tijdelijke) verhuis uit Antwerp Expo omwille van verbouwingsplannen, werd ook onderzocht welke locatie de voorkeur van de huidige bezoekers heeft. Een andere plek in Antwerpen draagt de voorkeur weg van twee derden van de bezoekers. Maar ook Gent en Brussel blijken haalbare alternatieven.


Echte boekenliefhebbers

De Boekenbeurs trekt een erg breed publiek aan: bedienden, studenten, gepensioneerden,… Dit jaar waren er opvallend meer leerkrachten op de Beurs: 17 procent, een stijging met 5% tegenover twee jaar geleden. Bezoekers aan de Boekenbeurs zijn meestal veellezers. 41 procent leest meer dan 5 boeken in 6 maanden. Het bedrag dat mensen uitgaven aan boeken op deze editie van de Boekenbeurs is ongeveer hetzelfde als in 2012. Ontspanningsromans is het meest gekochte genre op de Boekenbeurs, gevolgd door kinderboeken en literaire fictie. De kookboeken komen pas op de vijfde plaats.


Een gezellige uitstap met vrienden of familie

De Boekenbeurs wordt door de bezoekers steeds meer ervaren als een gezellige uitstap met vrienden of familie. Niet verwonderlijk want organisator Boek.be zet steeds meer in op het uitbreiden van de Boekenbeurs tot een belevingsbeurs. De verplaatsing van de lezingen naar de beursvloer zelf, heeft dit in positieve zin beïnvloed. Reden nummer één voor een bezoek blijft uiteraard het kopen van boeken. Maar opvallend is wel dat één bezoeker op vijf een boek laat signeren. Acht procent geeft zelfs aan niet meer naar de Boekenbeurs te komen mochten de signeersessies wegvallen. Het contact met de favoriete auteur is voor de bezoeker dus erg belangrijk. Steeds meer mensen komen samen met vrienden of familie naar de Boekenbeurs. Slechts drie procent van de bezoekers kwam op zijn eentje. Bijna twintig procent combineert zijn bezoek aan de Boekenbeurs met een of meerdere activiteiten in Antwerpen. Vooral de horeca vaart daar wel bij, maar ook gaan shoppen in de stad is erg populair.  

En het e-boek?

In een tijdperk waarin het digitale steeds belangrijker wordt, stellen we vast dat 22 procent van de bezoekers soms een elektronisch boek leest. Dat is 6 procent meer dan in 2012. Tablets en e-readers worden elk jaar populairder en dat valt ook af te leiden uit de resultaten. De e-reader en de tablet zijn de meest gebruikte apparaten om elektronisch te lezen, vooral bij de groep van 16 tot 24 jarigen. Wanneer we vragen waarom mensen niet elektronisch lezen, was veruit het populairste antwoord: “Ik heb liever een papieren boek”. De Boekenbeursbezoekers houden duidelijk nog steeds van het papieren boek.


Bus en tram in de lift

56 procent van de bezoekers komt naar de Boekenbeurs met de wagen. Maar de tram en de bus zitten duidelijk in de lift: 34% van de bezoekers gebruiken tram of bus, 7% meer dan bij vorig onderzoek. De bezoekers zoeken vaak vooraf informatie op over hun reisweg en vinden die vooral op www.boekenbeurs.be.


Tevredenheid

De bezoekers zijn over het algemeen tevreden tot zeer tevreden over de Boekenbeurs. 92% vindt de bereikbaarheid en de infrastructuur van Antwerp Expo goed tot zeer goed. Er zijn wel twee aandachtspunten. 18% van de bezoekers vindt het sanitair ondermaats en 29% van de bezoekers heeft last van de warmte in de zalen. Ook de catering en dan vooral de verhouding prijs/kwaliteit scoort voor één op vier van de bezoekers een onvoldoende. De enquête wijst uit dat 2 op 3 zeker of waarschijnlijk wel terugkomt naar de volgende editie van de Boekenbeurs. Dit betekent dat de Boekenbeurs een vrij trouw publiek heeft, maar toch ook voor volgende editie opnieuw een aantrekkelijk programma moet kunnen presenteren om opnieuw de kaap van de 150.000 bezoekers te overschrijden.