Boekrecensie: Blow Up - Belinda Aebi


Met de regelmaat van een Zwitsers zakhorloge levert Belinda Aebi elk jaar een zenuwslopende thriller af. Voor “Nepvlees”, dat in 2015 verscheen, werd ze door pers en publiek geprezen. Haar allernieuwste thriller “Blow-up” is het zevende en helaas laatste boek in de reeks rond Maud Gelderman en haar team.

 

‘Blow Up’ speelt zich af in het Gentse. Saskia runt er in de week haar eigen drukkerij, in het weekend is ze amateurfotografe. Samen met haar vriend Ruben zit ze in de uitkijkpost van de oude watertoren van Natuurpunt Gent om beelden te schieten van een vos en haar welpjes.

 

Plots wordt Saskia opgeschrikt door een remgeluid en een enorme klap. Door haar lens ziet ze een silhouet van een persoon, duidelijk onder de invloed van drank of drugs, die naar een meisje stapt die op de grond ligt. Wanneer Saskia inzoomt op de persoon herkent ze hem. Het is Lei Christiaens, topman van mediaconcern Mediaworld. Saskia kan ogen niet geloven, ze ziet Lei zijn handen rond de keel van het meisje leggen, waarna hij terug naar zijn auto stapt en wegrijdt. Saskia heeft alles gefotografeerd en gefilmd.

 

Het slachtoffer is Liesbeth Ampe, een jonge studente uit Gent. Gelukkig heeft Liesbeth het ongeval overleefd, maar ze ligt in een zware coma. Wanneer ze ontwaakt blijkt dat ze aan afasie- een taalstoornis ten gevolgen van een hersenletsel- lijdt.

Wanneer Lei verneemt dat Liesbeth nog in leven is slaat hij in paniek en vlucht. Hij vraagt zijn jeugdvriend Aslan om raad en hulp. Gelukkig waren er geen getuigen. Dit is toch wat Lei denkt...

 

Maud Gelderman en haar team staan voor een raadsel. Wie heeft het meisje voor dood achtergelaten? En wat heeft de dader nog meer te verbergen?

 

De enige die meer weet is Saskia. Zij heeft de dader herkend en heeft de bewijzen van wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Maar ze is niet van plan om naar de politie te stappen. Met de foto’s wil ze Lei chanteren. Met het geld van Lei kan ze haar droom verwezenlijken. Maar haar vriend Ruben is niet opgezet met het plan van Saskia…

 

‘Blow-up’ is de zevende thriller met Maud Gelderman.Net zoals de andere thrillers van Belinda Aebi  is ook dit verhaal recht uit het leven gegrepen. Thema’s zoals vluchtmisdrijf, schuldgevoelens, medische proeven,afasie, wraak en macht komen allemaal aan bod.

 

Het verhaal wordt verteld in 47 korte hoofdstukken en vanuit wisselende perspectieven. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere verhaallijnen en het verhaal speelt zich af in het heden en verleden. Dit kan in het begin voor verwarring zorgen bij de lezer omdat je soms informatie krijgt over onbekende personen. Dit maakt alles extra mysterieus, maar hoe verder in het verhaal, hoe duidelijker alles wordt.

 

De fans van Maud Gelderman en haar team moet ik helaas teleurstellen. Deze keer blijft ze op de achtergrond. Het verhaal gaat ditmaal over verschillende personages, die ieder op één of andere manier met het ongeval te maken hebben. Er wordt vooral ingespeeld op wat er zich afspeelt  in hun hoofd, hun gedachten en hun gevoelens.

 

Maar dit is zeker geen afbreuk aan de kwaliteit van het verhaal. ‘Blow up’ is geen thriller zoals we normaal gezien van Belinda gewend zijn, het is een misdaadverhaal dat heel realistisch is weergegeven, geschreven met veel vaart, spanning en een verrassende ontknoping. Dit verhaal zet je aan tot nadenken en blijft nog lang nazinderen in je hoofd.

 

Opmerkelijk, Belinda Aebi schenkt de opbrengst van haar boek aan Artsen Zonder Grenzen. Belinda is naarstig aan het werken aan een volgende thriller. Ditmaal wordt het een stand-alone. Ik kijk er alvast naar uit.

 

ISBN: 9789022332474 - Paperback - 334 blz. - Prijs: € 21,99 - Uitgeverij: Manteau