Boekrecensie: De Dwarsligger - Yves Saerens


Archeologen vonden in 1989 in het midden van de kathedraal van Antwerpen een loden sarcofaag. Opmerkelijk: de doodskist lag dwars ten opzichte van de andere graven.

 

Yves Saerens raakte als tiener gefascineerd door dit verhaal en begon in 1999 research te doen voor het schrijven van dit boek. Hij bezocht talrijke musea, bibliotheken, kerken en documentatiecentra en deed er uiteindelijk zestien jaar over om zijn debuutroman te schrijven.

 

‘De Dwarsligger’ vertelt het verhaal van de twee hoofdpersonages Jan en Ivan

 

Op het eind van de 17e eeuw is Jan de chirurgijn in het Knechtjeshuis van Antwerpen, de plaats waar hij ook zijn jeugd doorbracht. Wanneer eind jaren 1600 de pest uitbreekt, komt zijn verstandhouding met de religieuze gezagsdragers in de stad danig onder druk. ..

 

In het jaar 2006 is Ivan een stadsgids die toeristen rondleidt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Hij doet zijn werk naar behoren, maar het feit dat hij na zijn uren een echte vrouwenversierder is, kunnen de verantwoordelijken van de kerkfabriek maar matig appreciëren. Ivan is opgegroeid bij zijn pleegvader oom Dries en vraagt zich vaak af waarom hij zijn ouders nooit gekend heeft…

 

Hoewel Jan zo’n 300 jaar voor Ivan geboren is, hebben hun beide levens toch veel gelijkenissen. Beiden denken ze dat ze uniek en zelfs uitverkoren zijn.  Beide mannen hebben hun eigen leven en ook hun problemen. ‘De Dwarsligger’ toont aan dat de geschiedenis zich steeds herhaalt…

 

Auteur Yves Saerens was van jongs af gefascineerd door het verhaal van de vondst van de loden sarcofaag in de kathedraal van Antwerpen.

 

“Ik wou al lang een historische roman schrijven om de hedendaagse maatschappij te vergelijken met de tijd van toen. Ik wou een roman schrijven waarin de Antwerpse kathedraal een rol in zou spelen.

 

En toen kwam het idee van de dwarsligger. De dwarsligger werd in 1989 opgegraven door archeologen in een dwars gelegen loden sarcofaag, in het midden van de kathedraal. Uit onderzoek bleek het een man rond de 30 jaar te zijn, die op het eind van de 17e eeuw zou geleefd hebben. Wie hij precies is, blijft een mysterie.

 

Toen ik dit verhaal hoorde, kon ik bijna niet geloven dat de identiteit van de man nooit is opgehelderd. Ondanks het feit dat hij in een loden sarcofaag ligt en de bijzondere grafligging. Dit was voor mij de aanzet om er een roman over te schrijven.”

 

Het boek is gebaseerd op historische feiten

 

“De pest in Antwerpen in de 17e eeuw, de zondvloed en de overlijdensdata van vader en dochter Jordaens en van bisschop Van den Eede zijn historisch correct. Net zoals de bankencrisis, de politieke situatie in Hoboken en het feit dat de hoertjes in 1968 samen met de buurtbewoners kunstwerken uit de Sint-Pauluskerk hebben gered, zijn waar gebeurde zaken.”

 

Met ‘De Dwarsligger’ heeft Yves Saerens een opmerkelijk boek geschreven. Een vlot geschreven verhaal over geloof, verbeelding en liefde dat we u zeker kunnen aanbevelen.  

 

De Dwarsligger - Yves Saerens - ISBN: 9789089244727 - Paperback - 415 blz.- Prijs: € 21,99 - Uitgeverij: Houtekiet - Ook verkrijgbaar als e-book