Boekrecensie: De Vleermuismoorden - Toni Coppers


De Vlaamse thrillerauteur Toni Coppers heeft met ‘De Vleermuismoorden’ een nieuw boek uit.


Vorig jaar won Toni de Hercule Poirotprijs met ‘Dood Water’ en nu is zijn nieuwste thriller ‘De Vleermuismoorden’ genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2015.


Of Toni ook de 18de Hercule Poirotprijs wint, is afwachten tot 31 oktober, dan wordt op de Boekenbeurs de winnaar bekendgemaakt.


Het verhaal

Op een ijskoude nacht begin december rijdt een busje met zes Britse reisagenten in de gevel van de Deutsche Bank op de Frankrijklei in Antwerpen. Er wordt even gevreesd voor een aanslag, maar een technisch mankement aan het voertuig of zelfmoord is niet uitgesloten. Het ziet er niet naar uit dat het een zaak wordt voor Liese Meerhout.


Liese is op huizenjacht, na twee jaar verlaat ze haar geliefde plek, haar  appartement tegenover de Zoo, met pijn in het hart. Hoofdinspecteur Michel Masson heeft er net een deugddoende vakantie in Portugal opzitten. Hij vertelt honderduit over zijn vakantie tegen zijn collega’s. Iedereen moet zijn verhalen aanhoren over de kerken, musea, kroegen en over de speciale bibliotheek vol vleermuizen die hij bezocht heeft.


Bij de autopsie komt aan het licht dat de chauffeur van het busje- geen onbekende voor Michel Masson- vermoord is. De zaak komt dan toch terecht bij Liese Meerhout en haar team.

 

Niet lang daarna word er een rechter vermoord. Liese en haar team staan onder grote druk. Op het eerste zicht is er geen enkel verband tussen de twee slachtoffers, maar tijdens de ondervragingen blijkt dat een lange, magere man in een zwart motorpak wel iets te maken zou hebben bij de twee moorden.


De man in het zwarte motorpak pleegt zelfs een aanslag op Liese. Hoofdinspecteur Masson zorgt voor een onderduikadres voor Liese, bij een oude vriendin van hem die een hotelletje runt in de Antwerpse binnenstad. Liese bijt zich voor 100 % vast in de zaak.


En er volgen nog meer slachtoffers. Bij alle moorden komt steeds dezelfde persoon terug. Langzaam maar zeker vindt Liese een link tussen de moordenaar en zijn slachtoffers. Maar waarom pleegde hij een aanslag op haar? Het politieteam krijgt het zwaar te verduren, want de moordenaar deinst nergens voor terug...

‘De Vleermuismoorden’ is een vlot geschreven verhaal met een goed plot dat je het liefst in één ruk uitleest.

 

Tijdens het lezen merk je dat dat auteur Toni Coppers veel research doet voor zijn boeken, want de verhaallijnen zijn zeer geloofwaardig en gedetailleerd weergegeven. Als lezer voel je de koude winter en de kerstsfeer die er heerst. Ook de personages zijn heel herkenbaar en menselijk. Ieder personage heeft zijn eigen karakter, zo is het hoofdpersonage Liese Meerhout sympathiek, gedreven maar ook koppig.

 

Deze thrillerserie rond Liese Meerhout staat garant voor spanning en laat een grote indruk na bij de lezers. Eénmaal je er één gelezen hebt, ben je verslaafd en wil je meer. ..

 

En er is meer goed nieuws voor de Liese Meerhout-fans!  Binnenkort is de thrillerreeks te zien op vtm met Hilde de Baerdemaeker als Liese Meerhout en Luc Wyns als Michel Masson. De reeks bestaat uit 13 afleveringen en is een combinatie van vrije verfilmingen van de boeken en van nieuwe verhalen. Voor de fans alvast iets om naar uit te kijken.

 

Toni Coppers is een Vlaams schrijver van misdaadromans. In 1995 debuteerde hij met ‘De Beha van Madonna, brieven van een reiziger’, waarin hij literaire reisbrieven schreef aan vrienden en bekenden.

In 2005 begon Toni Coppers als thrillerschrijver met ‘Dixit’, het hilarische verhaal van communicatiegoeroe David Cleeffs, één jaar later gevolgd door de sequel op Dixit, ‘Heilige Nachten’.

 

Als volbloed thrillerschrijver maakte hij in 2008  zijn debuut met ‘Niets is ooit’, een thrillerreeks rond Liese Meerhout, inspecteur Kunstcriminaliteit in Brussel. ’De Vleermuismoorden’ is de achtste thriller in deze reeks. In 2008 werd hij genomineerd voor de Hercule Poirotprijs met ‘Niets is ooit’. ‘De geheime tuin’ en ‘Iris was haar naam’ ontvingen een nominatie voor de Diamanten Kogel. Met  ‘Dood Water’ werd hij genomineerd voor De Gouden Strop en won hij de Hercule Poirotprijs in 2014.

 

Voor de liefhebbers van thrillers is het werk van Toni Coppers een absolute aanrader! 

 

ISBN: 9789022332061 - Paperback - 320 blz. - Prijs: € 21,99 - Uitgeverij: Manteau

 

Toni Coppers signeert van 31 oktober tot en met 11 november op de stand van WPG Uitgevers op de Boekenbeurs.

Meer info op  www.boekenbeurs.be