Boekrecensie: Dubbele Moord - Chris De Vleeschauwer


De Lokerse rijkswachter Peter De Vleeschauwer zat op 14 november 1996 aan het onthaal van de rijkswachtkazerne in Sint-Niklaas. Hij werd er door onbekenden naar buiten gesleurd en in een BMW ontvoerd.

 

Zes weken later, op donderdag 26 december 1996, werd zijn lichaam gevonden langs de oevers van de Schelde in Hamme. Uit de autopsie bleek dat hij met één schot in de nek werd geëxecuteerd. Tot op de dag van vandaag is deze moord nog steeds niet opgehelderd.

 

Op 14 november was het twintig jaar geleden dat Peter De Vleeschauwer spoorloos verdween en Chris De Vleeschauwer, de broer van de vermoorde rijkswachter, heeft op die dag ‘Dubbele Moord’, het tweede deel deel in de misdaadtrilogie, uitgebracht.

 

In deze trilogie kruipt Chris in de huid van een jonge rijkswachter die pas promotie heeft gemaakt en gemuteerd wordt naar de rijkswachtkazerne van Sint-Niklaas.

 

‘Dubbelmoord’ begint met een samenvatting van het eerste boek om de lezer zijn geheugen op te frissen en zo terug volledig mee te zijn in het verhaal. Het eerste deel van deze trilogie ‘Tuchtdossier’ eindigt op 2 januari 1997, de dag van de begrafenis van de vermoorde planton Peter De Vleeschauwer.

 

Het verhaal gaat verder in ‘Dubbele Moord’. De zogenaamde verdwijningszaak is plots een moordzaak geworden. Alle sporen die aanvankelijk gevolgd werden in het verdwijningsdossier, leidden tot niets. Het onderzoek moet dus volledig opnieuw worden gevoerd.

 

De procureur houdt in Dendermonde een briefing om te beslissen hoe het nu verder moet. Groot is de verbazing van de rijkswachters Chris en Ingrid dat zowel de procureur, kolonel Bellota en onderluitenant De Reuse het eensgezind zijn om opnieuw speurders in te zetten in West-Vlaanderen, daar waar er niet het minste bewijs werd gevonden. Het is voor Chris en Ingrid overduidelijk dat ze de zaak  in een bepaalde richting willen sturen, een werkwijze waarbij de twee  rijkswachters alsmaar grotere vraagtekens bij plaatsen. In het grootste geheim gaan ze op eigen initiatief dieper graven, op zoek naar de waarheid…

 

Ook dit tweede deel is een boek dat vlot leest en als lezer sta je versteld hoe de bevoegde personen er alles aan doen om het onderzoek naar de betreurde rijkswachter in de doofpot te steken.  Het is dan ook niet moeilijk dat deze zaak nog steeds niet opgehelderd is.

De personages en gebeurtenissen in de boeken van Chris De Vleeschauwer zijn fictief ,maar zijn wel gebaseerd op de realiteit.

 

Na het tweede deel te hebben gelezen is mijn verbazing nog groter geworden hoe het Belgische gerecht werkt, of hoe het niet werkt. Eén ding is zeker: De Zaak de Vleeschauwer is een zaak die van hogerhand niet mag opgelost worden.

 

ISBN: 9789022333181 - Paperback - 365 blz. - Prijs: € 21,99 - Uitgeverij: Manteau