Boekrecensie: Het Offer van de Baobab - Kate Kriske


‘Het Offer van de Baobab’ is het debuut van Kate Kriske, het pseudoniem van het schrijversduo Kathleen Stas en Kris Geluykens.

 

Het verhaal gaat over de 16-jarige Marcus Holme. Hij studeert aan de militaire school ‘Westpoint Academy’ in Dover. Marcus is een vrij goede student en op een dag wordt hij bij de directeur kolonel Knox ontboden. De kolonel vertelt hem dat hij geselecteerd is om deel uit te maken van het SPAT. Het Special Abilities Team (SPAT) is een geheim team van jonge spionnen dat opereert onder de radar van de gewone inlichtingendiensten. Elk teamlid beschikt over een speciale eigenschap.

 

Het team zoekt een nieuw lid en Marcus krijgt de kans om het SPAT te versterken. Want ook hij bezit een geweldig talent, hij is freerunner. Het enige wat Marcus aan kolonel Knox moet beloven is uiterste geheimhouding. Marcus gaat akkoord.

 

Wanneer hij echter op school een overtreding begaat, wordt zijn overplaatsing naar het SPAT op non-actief gezet en moet hij de rest van het jaar op een andere middelbare school, het Parability Centre (PAC) in Londen doorbrengen.

In het PAC heeft de helft van de leerlingen een beperking en Marcus baalt dat hij een half jaar bij een ‘stelletje kreupelen en debielen’ moet gaan zitten. Voor hem is dit de hel.

Maar in het PAC ontmoet hij de bloedmooie Victoria Falls en moet Marcus zijn mening herzien.

Wanneer Marcus ontdekt dat het PAC een verborgen link blijkt te hebben met het SPAT komt hij alsnog in een wereld van undercoveroperaties terecht. Tijdens een undercoveroperatie komt hij in contact met huurmoordenaar Cliff Coleman. De confrontatie met Cliff zal zijn leven voorgoed veranderen..

 

‘Het offer van de Baobab’ is het eerste deel van de nieuwe spannende jeugdreeks ‘Vic Falls Missions’. Doordat de verhaallijnen en de vele personages een beetje door elkaar lopen, kan het in het begin een beetje verwarrend zijn, maar alle verhaallijnen komen samen tot één spannende ontknoping.

 

Als lezer kom je terecht in een wereld van undercoveroperaties waarin een geheim team van jongeren met bijzondere talenten opereert en waar ook leden met een beperking juist door hun bijzondere eigenschappen topspionnen zijn.

 

Iedereen die houdt van Alex Rider en James Bond zal van dit verhaal smullen. In dit verhaal hebben we niet één spion en één held, maar een groepje jonge topspionnen die de wereld proberen redden van het kwaad met als hoofdpersonages Marcus Home en Victoria Falls. Tijdens hun missies maken ze net als James Bond gebruik van hightech gadgets en belandden ze soms in levensgevaarlijke situaties.

 

Het verhaal speelt zich af op verschillende internationale locaties. Als lezer reis je mee met de personages vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Zuid-Afrika, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten. De lezers die al in deze landen geweest zijn zullen zeker plaatsen en gebouwen herkennen die Kris Kate beschrijven.

 

Ook thema’s zoals freerunning, verliefdheid, integratie en dat kinderen met een handicap of een beperking ook het recht hebben om naar een gewone school kunnen gaan komen aan bod. Een belangrijke boodschap in dit verhaal is dat ieder mens met of zonder beperking zijn eigen kwaliteiten en talenten heeft en dat iedereen gelijk moet behandeld worden. Dit alles gecombineerd met veel spanning , luxe, technologische gadgets en boeiende personages.

 

Het verhaal is zo levensecht geschreven dat het je op het puntje van je stoel doet zitten. ‘Het offer van de Baobab’ is een spannend jeugdboek geschikt voor lezers vanaf 12 jaar, maar volwassenen beleven er evenveel plezier aan.

 

In het voorjaar 2017 verschijnt het tweede deel in deze Vic Falls Missions met als titel ‘De Keizersillusie’.

 

ISBN 978-94-6131-542-7 - Paperback met flappen - 240 blz. - Prijs: € 16,95 - Uitgeverij: Van Halewyck