Boekrecensie: Kijk niet zo, konijntje - Marnix Peeters


Marnix Peeters heeft met ‘Kijk niet zo, konijntje’ een zevende roman geschreven. Deze keer is de hoofdrol weggelegd voor Oscar Van Beuseghem, die we nog kennen uit Peeters’ tweede boek ‘Natte Dozen’.

 

Oscar verblijft in de halfopen vleugel van de psychiatrische kliniek Sint-Jan Van Genade. Hij vult er zijn dagen met het schrijven van brieven waarin hij commentaar geeft over alles en iedereen.

 

Els, zijn monitrice in het psychiatrisch centrum,   ( “een olifant, een koe met een kont als een trekpaard”, volgens Oscar), Meurisse Benoît, een ‘donkere broeder’ die zit te wachten om zijn rijexamen af te leggen en Linda Tevens, die haar vakantie in het noorden van Afrika door een zandstorm in het water zag vallen, zijn maar enkele voorbeelden waarop Oscar zijn ongezouten mening over heeft.

 

Vrouwen, ouderlingen, homofielen, lesbiennes en andershuidigen, Oscar heeft aan allen een hekel. Alleen voor de bijna zeventienjarige Fanta, zijn pleegdochter in Zuid-Soedan, die hem destijds werd opgedrongen door de bandiet Serge Van Houffelen, heeft hij gevoelens. Hij is smoorverliefd op haar en wil haar zo snel mogelijk ontmoeten.

Maar dan slaat het noodlot toe voor Van Beuseghem. Hij krijgt kanker wat zijn arrogantie ernstig op de proef stelt...

 

‘Kijk niet zo, konijntje’ is opnieuw een voltreffer. Het boek is een volledig op zichzelf staande roman, maar wie meer avonturen over Oscar Van Beuseghem wil lezen, raden we zeker ‘Natte Dozen’ aan.

 

‘Kijk niet zo, konijntje’ is een roman vol humor, straffe verhalen, ironie en seks...kortom Marnix Peeters op zijn best!

 

ISBN: 9789044631029 - Paperback - 224 blz. - Prijs: € 18,95 - Uitgeverij: Prometheus