Boekrecensie: Klikspaan - M.J. Arlidge


M.J. Arlidge schrijft al vijftien jaar voor verschillende crime series. ‘Iene Miene Mutte’ was zijn debuut als thrillerauteur en werd lovend onthaald door pers en publiek. Daarna volgden ‘Piep, zei de muis ‘ en ‘Pluk een roos’. Nu is ‘Klikspaan’, het vierde boek met de intrigerende inspecteur Helen Grace in de hoofdrol, verschenen.

 

Het verhaal speelt zich af in Southampton. De brandweer krijgt te maken met zes branden in 24 uur, waarbij twee doden en meerdere gewonden vallen. Nog nooit eerder heeft inspecteur Helen Grace zoiets meegemaakt. Al gauw wordt duidelijk dat er kwaad opzet in het spel is en dat iemand de stad tot de grond wil afbranden.

 

Inspecteur Grace doet met haar team onderzoek in de rokende puinhopen van de stad. Waar is de pyromaan die dit op zijn geweten heeft? Waarom maakt hij juist deze slachtoffers? Iedereen kan zijn volgende doelwit zijn...

 

Eén fout kan het einde van Helens carrière betekenen en in steeds meer gebouwen breekt brand uit. Ondertussen moet Helen ook haar eigen demonen zien te verslaan…

 

MJ Arlidge staat bekend voor zijn snelle en gruwelijke thrillers. Ook in ‘Klikspaan’ is het niet anders. Deze keer is het geen seriemoordenaar, maar een pyromaan die aan het werk is.

Voor ‘Klikspaan’ kwam hij op een idee dat Southampton geteisterd werd door een pyromaan. MJ Arlidge deed voor deze thriller veel research over pyromanen. Eén van hen is John Orr, die in Californië meer dan 200 branden stichtte. Het straffe van het verhaal was dat hij hoofd brandonderzoeker was voor de recherche in Californië.

 

De auteur beschrijft tot in de kleinste details de brandverloop, het onderzoek en de gruwelijke dood  die de slachtoffers ondergaan. Ook de gevoelens en de reacties van alle betrokkenen zoals de dader, slachtoffers, nabestaanden en het politieteam worden op een menselijke en realistische manier beschreven.  

Dit in combinatie met de speurderstalenten van Helen Grace, die voor een moeilijke opdracht staat om de dader te vinden die onschuldige mensen de dood ingejaagd heeft. Voor Helen en haar team wordt het weer een race tegen de klok, waarbij ze ook nog eens te maken krijgt met persoonlijke problemen.

Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken waardoor de spanning gedurende het hele verhaal behouden blijft.

 

M.J. Arlidge is een fantastische thrillerschrijver. Zijn misdaadthrillers moet je gewoon gelezen hebben. Eens je er eentje gelezen hebt, ben je verslaafd!

 

ISBN: 9789022578513 - Paperback - 448 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Boekerij