Boekrecensie: Littekens - Anke de Vries


Anke de Vries is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Ze debuteerde in 1972 met ‘De Vleugels van Wouter Pannekoek’. Ze schreef intussen al vele boeken bij elkaar, waaronder ‘Blauwe Plekken’ en ‘Belledonne kamer 16’. Haar werk werd ook bekroond met prijzen, zo won ze in 1976 de Zilveren Griffel met ‘Het geheim van Mories Besjoer’. Veel van haar jeugdboeken spelen zich af in haar geliefde Frankrijk, waar ze woont. In februari verscheen na 16 jaar wachten, een nieuwe jeugdroman van haar met als titel ‘Littekens’.

 

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk. We maken kennis met Clara en Paul. Clara woont met haar moeder in Valence. Ze was altijd een goedgehumeurd meisje, maar de afgelopen twee jaar is dat veranderd. Er is Clara in de stad iets gruwelijks overkomen, waar iedereen haar de schuld van geeft. Nu brengt ze de vakantie door bij haar grootmoeder, ver weg van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen, zodat ze met zichzelf tot rust kan komen.

 

Ook Paul moet zijn leven opnieuw oppakken. Na een operatie is zijn leven veranderd. Hij moest zelfs zijn tenniscarrière opgeven. Paul besluit om met de fiets vanuit Amsterdam naar Martine, de zus van zijn moeder, haar man Pierre en hun schattige zoontjes Olivier en Claude  in Hauteroche in Frankrijk te fietsen.

 

Op zijn tocht heeft hij een vluchtige ontmoeting met een meisje (Clara) en maakt hij kennis met monsieur Martin, een oude man die vaak onderdak verschaft aan reizigers. Paul brengt de nacht door bij monsieur Martin, maar kort nadat hij ‘s anderendaags vertrokken is, komt monsieur Martin om het leven.  

 

Is het een ongeluk of is hij vermoord? Paul krijgt bezoek van de politie, want hij is de laatste die monsieur Martin in levende lijve gezien heeft. Door de dood van monsieur Martin kruisen de wegen van Paul en Clara elkaar opnieuw. Paul wil haar beter leren kennen, maar Clara houdt de boot af.

 

Paul geeft echter niet op en uiteindelijk komt het tot een vriendschap tussen de twee. Stilaan geeft Clara zich bloot en vertelt ze Paul wat haar is overkomen...

 

In het leven kan je te maken krijgen met twee soorten littekens. Een litteken op je lichaam dat je ziet: van een val, operatie,. . Maar een litteken kan ook diep vanbinnen in je lichaam zitten door een  trauma, een gebeurtenis of iets wat je geraakt of pijn gedaan heeft. In de allernieuwste Anke de Vries gaat het over deze twee soorten littekens.

 

Het verhaal is heel herkenbaar en geloofwaardig en is geschreven uit het perspectief van de twee hoofdpersonages. Deze Anke de Vries roman pur sang is geschikt voor lezers vanaf 13 jaar. Een goed verhaal met politiewerk, een dosis spanning afgewerkt met een vleugje humor en goed uitgewerkte personages dat vlot wegleest.

 

ISBN: 978904770783 - Hardcover - 168 blz. - Prijs: € 14,95 - Uitgeverij: Lemniscaat