Boekrecensie: Piet int Westvlams  ~ Piet Huysentruyt


Na de tv-reeksen ‘Eigen Kweek’ en ‘Bevergem’ is het West-Vlaamse dialect hot. Een West-Vlaams kookboek mag niet ontbreken dacht sterrenchef Piet Huysentruyt en bracht met ‘Piet int Westvlams’ een uniek kookboek, volledig in het West-Vlaams geschreven, uit.

Piet keert terug naar zijn roots en brengt met dit kookboek typische West-Vlaamse recepten, bereid met streekproducten.

 

De inleiding wordt verzorgd door de sterrenchef zelf en dat kan al tellen voor een niet West-Vlaming. Zo lees ik in het boek een stukje en probeer het dialect te ontcijferen, en zoals altijd: oefening baart kunst, West-Vlaamse kunst in dit geval.

 

"De meeëste misn hoan udeer ofvroahn woarom moet dienen Huizentruut noh ne kookboek skriven, olles es ol geskreevn, hekookt en hemakt, meint ol ollemolle iphefret of ipheetn. Ewel é, meskien helik mo tok ok’n bitje onhelik, omdak met da boek weerehoa no tbehun van olles, tbehun van de lievde voet kookn!"

 

‘Piet int Westvlams’ bevat 50 gerechten, ingedeeld per streek. en (uiteraard) geschreven in het dialect van de streek waarvan de gerechten afkomstig zijn. Voor zij die het West-Vlaams absoluut niet kunnen lezen, staan er achteraan het boek de Nederlandse vertaling van alle recepten.

 

De recepten zijn onderverdeeld in vijf hoofdstukken. Bij de recepten staan steeds de ingrediënten ‘Wa doe je derin?’ en de bereidingswijze ‘Oe mak sje da Gereeé?’ (ook geschreven volgens de streek) en vergezeld van prachtige foto’s.

 

Beginnen doet Piet met de recepten die hij ‘van tus heleeërd é’. Recepten als Bloelink me appelmoes, Ooëfvleeës en woafels me stierebeutre zijn enkele voorbeelden.

Naast de recepten die hij van vader en moeder meekreeg vinden we lekkere gerechten uit de Leiestreeke, Westoek, Tbruhsje ommeland en ‘t Zéétje terug in het nieuwste kookboek van Piet.

 

Wat denk je van een Oostends vispannetje, stoofvlees van West-Vlaams rund met Torhoutse mosterd, Brugse kletskoppen of Zillebeekse paling in ‘t groen? Heerlijke West-Vlaamse gerechten uit het nieuwste kookboek van Chef-kok Huysentruyt.

 

Piet Huysentruyt weet ons opnieuw te verrassen, deze keer met een West-Vlaamse versie van een kookboek met uitsluitend recepten uit zijn provincie. Dankzij het boek beleef je een culinaire reis langs de West-Vlaamse wortels van Piet!

 

ISBN: 9789401429788 - Hardcover - 160 blz. - Prijs: € 24,99 - Uitgeverij: Lannoo