Boekrecensie: Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin - Deel 1 


Bij Uitgeverij Dupuis verschijnen er dit jaar elf Franquin-integrales. Elf luxueuze boeken van de striphelden Robbedoes en Kwabbernoot.

 

Deze reeks integrale bundelingen zoomt in op de Robbedoes en Kwabbernoot van Franquin. Op dit moment zijn er twee delen verschenen. In deel 1 vinden we de twee stripverhalen: ‘Er is een tovenaar in Rommelgem’ en ‘Robbedoes en de erfgenamen’ terug.

 

Er is een tovenaar in Rommelgem

 

‘Er is een tovenaar in Rommelgem’ verscheen als vervolgverhaal in het weekblad Robbedoes  van 19 oktober 1950 tot 31 mei 1951. Daarna werd het als album gepubliceerd door Uitgeverij Dupuis in 1951.

Het is niet  André Franquin die als eerste Robbedoes heeft getekend. De toen 21-jarige Franquin nam het personage over van Jijé (Joseph Gillain), en die had het op zijn beurt gekregen van de Franse striptekenaar Robert Velter, beter bekend als Rob-Vel. Maar het was wel dankzij Franquin dat de reeks echt succesvol werd.

Het verhaal van ‘Er is een tovenaar in Rommelgem’ werd bedacht door Henri Gillain en getekend door André Franquin. Het is het tweede Robbedoes-album dat getekend werd door Franquin,

 

Dit stripverhaal uit 1950 vormt de basis van de stripreeks. Want André Franquin creëerde in dit tweede album de figuur Graaf van Rommelgem, één van de belangrijkste nevenpersonages uit de reeks. De graaf is een ongevaarlijke maar gekke geleerde die ervan overtuigd is dat de wetenschap dankzij paddenstoelen het moderne leven drastisch zal veranderen.

 

Naast de graaf doen ook de burgemeester en gemeenteambtenaar Frunnik voor het eerst hun intrede in ‘Robbedoes en Kwabbernoot’. En het kasteel van Rommelgem wordt het kloppende hart van de serie.

 

‘Er is een tovenaar in Rommelgem’ verscheen als vervolgverhaal in het weekblad Robbedoes  van 19 oktober 1950 tot 31 mei 1951. Daarna werd het als album gepubliceerd door Uitgeverij Dupuis in 1951.

‘Er is een tovenaar in Rommelgem’ - Het verhaal

 

Robbedoes en Kwabbernoot trekken erop uit en gaan kamperen in Rommelgem. Wanneer ze in het dorp aankomen geloven ze hun ogen niet. Er loopt een varken in blauw met zwarte stippen en een koe die in één nacht graatmager is geworden. In de wei van die koe groeien er vreemde paddenstoelen, maar de twee vrienden maken zich er niet druk om en zetten hun tent op nabij een kasteel.

 

‘s Nachts is het verschrikkelijk onweer. De tent van Robbedoes en Kwabbernoot wordt vernield en ze gaan aanbellen bij het kasteel om onderdak te vragen. Maar ze blijken niet welkom te zijn, aan de deur hangt een bordje met ‘Onnodig te bellen’ op. Niet veel later verandert de boodschap in "Vlucht! Het is hier onveilig!".

 

De twee vrienden willen toch weten wat er echt aan de hand is in Rommelgem en gaan ‘s anderendaags op onderzoek uit. Volgens de bewoners is de onbekende zigeuner de dader van al deze mysterieuze zaken en ze bedreigen hem. Maar Robbedoes gelooft niet dat de zigeuner schuldig is en dat er meer aan de hand is in Rommelgem…

Robbedoes en de erfgenamen

 

De eerste pagina’s van ‘Robbedoes en de erfgenamen’ verschenen in het weekblad in 1951. In dit verhaal maakt de Marsupilami voor het eerst zijn opwachting en het album wordt sinds 1953 uitgegeven bij Dupuis.

 

André Franquin verloor zijn moeder enkele weken voor het verhaal verscheen in het weekblad Robbedoes en had een erfenis te regelen. De dood van zijn moeder zorgde voor de nodige inspiratie voor het verhaal. ‘Robbedoes en de erfgenamen’ is het vierde album uit de stripreeks. Franquin drukt definitief zijn stempel op de figuren die hij niet zelf heeft bedacht.

Robbedoes en de erfgenamen - Het verhaal

Een oom van Kwabbernoot is gestorven en de familie moet bij notaris Bitsig komen. Kwabbernoot ontmoet bij de notaris naast zijn tante Lot en haar dochter Fien, ook neef Wiebeling. Tante lot is razend wanneer ze verneemt dat ze slechts de papegaai erft van haar schoonbroer. De volledige erfenis gaat naar Kwabbernoot of zijn neef Wiebeling.

Om het volledige vermogen te erven moeten de neven drie heldendaden verrichten. Wie wint krijgt de erfenis en notaris Bitsig zal als jury fungeren.

Het zijn geen gemakkelijke opgaven voor de twee. Ze gaan er volledig voor en hopen de felbegeerde erfenis in de wacht te slepen…

 

Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin 1 - ISBN: 9789031434084 - Hardcover - 132 blz. - Prijs: € 22,50 - Uitgeverij: Dupuis