Boekrecensie: Roger Ilegems, de man die goud won - Ria Maes


Met 'Roger Ilegems, de man die goud won' schrijft auteur Ria Maes het levensverhaal van Roger Ilegems, de baanwielrenner die in 1984 Olympisch kampioen werd in de puntenkoers. Jammer genoeg volgden nadien moeilijke jaren vol kommer en kwel voor Roger.

 

Olympische Spelen in Los Angeles, 1984. De 21-jarige Ilegems wint goud op de puntenkoers en verbaast daarmee de hele wereld. De blonde krullenbol uit Hemiksem, een dorpje in de Rupelstreek ten zuiden van Antwerpen, wordt gevierd in heel het land en vooral in zijn geboortedorp. Bij zijn terugkeer staan duizenden wielerfans hem op te wachten en maken er een groot feest van. De toekomst van Roger lijkt verzekerd. Maar niets is wat het lijkt…

 

'Roger Ilegems, de man die goud won' is voor velen een kennismaking met de enige gouden medaillewinnaar van de Olympische Spelen in 1984. Ria Maes vertelt het levensverhaal van Roger, zoon van François en Norma Ilegems. Over zijn jeugd, zijn carrière als wielrenner en wat er nadien gebeurd is.

 

Verder vertellen in het boek o.a.meester Pierre en juf Nicole over zijn schooltijd, zijn jeugdvriend en trainingspartner Kurt Onclin vertelt over zijn vriendschap met Roger. Er is zijn nonkel Roger, die hem naar elke wedstrijd bracht en Patrick Sercu vertelt anekdotes over zijn tijd als nationale coach van Roger Ilegems.

 

We komen te weten waarom Roger geen voetballer werd, waarom hij geen universitaire studies deed en waarom er een noodgedwongen einde kwam aan zijn profcarrière als wielrenner.

 

Roger ging als arbeider in een draadfabriek aan de slag en werkte in ploegen. Zo kwam het dat hij vaak vijf maaltijden per dag at, en omdat hij al jaren snoepverslaafd was, vooral chocolade kon hij elk uur van de dag eten, kwamen de kilo’s er zo aan.

 

Hij leed aan obesitas en besloot een maagverkleining te laten uitvoeren. Een operatie die helemaal mis ging en Roger belandde in coma, drie maanden later werd de Olympische kampioen wakker, volledig blind..

 

Met 'Roger Ilegems, de man die goud won' heeft auteur Ria Maes een verhaal geschreven waar je stil van wordt. Een verhaal over de goede tijden maar ook over de hoeveelheid miserie die deze man uit Hemiksem heeft meegemaakt. Over de moed die hij heeft om steeds weer terug te vechten, hij zegt zelf dat het dankzij de kracht van zijn gezin is dat hij uit de diepe put tracht te geraken.

 

Wielerliefhebber of niet, 'Roger Ilegems, de man die goud won' is een boek dat je moet lezen. Een prachtig boek over een man die ondanks alle glorie die hij kreeg, steeds zichzelf is gebleven en ooit in zijn geboortedorp een standbeeld zal krijgen, al zegt de immer bescheiden Roger zelf: “Als er iemand een standbeeld verdient dan is het wel mijn vrouw en niet ik.”

 

ISBN: 9789089244857 - Paperback - 126 blz. - Prijs: € 17,99 - Uitgeverij:Houtekiet