Boekrecensie: The Light Between Oceans - M.L. Stedman


M.L. Stedman is geboren en getogen in Australië en woont in Londen. In 2012 debuteerde ze met de roman The Light between Oceans (Het licht van de zee), waar ze meteen vele prijzen won.

 

Deze roman werd vertaald in 35 landen en er gingen meer dan twee miljoen exemplaren over de toonbank. Het boek is ondertussen verfilmd en is volgende week voor het eerst te zien op het filmfestival in Gent. Natuurlijk hoort bij een film ook een filmeditie. Deze filmeditie verscheen bij uitgeverij Boekerij en is nu te koop in de boekhandel.

 

Het verhaal gaat over Tom Sherbourne, een Australische oorlogsveteraan van WO I, die kiest voor een nieuwe uitdaging in zijn leven. Hij krijgt een baan als vuurtorenwachter op een onbewoond eiland  aan de zuidwestkust van Australië. Daar maakt hij kennis met de mooie Isabel met wie hij al snel in het huwelijksbootje treedt.

 

Ze houden zielsveel van elkaar en zijn gelukkig. Het enige wat nog ontbreekt is een kind. Hun geluk kan niet op wanneer Isabel zwanger is. Maar dit geluk wordt verstoord door een miskraam. Nadien wordt Isabel nog zwanger, maar telkens eindigen de zwangerschappen met een miskraam. Doordat hun kinderdroom onvervuld blijft, zakt Isabel weg in een depressie.

 

Maar op  een stormachtige dag -eind april 1926- ziet Tom vanuit de vuurtoren een reddingsbootje aanspoelen. Tom vindt in het bootje een dode man en een huilende baby. Tom is plichtbewust en wil meteen de autoriteiten waarschuwen. Maar Isabel vraagt hem om nog eventjes te wachten en vraagt Tom om de man te begraven. Isabel bekommert zich over de baby en geeft haar de naam Lucy.

Isabel krijgt al snel een sterke band met Lucy en haalt Tom over om te doen alsof Lucy hun eigen dochter is.

 

Na twee jaar keren ze voor een vakantie terug naar het vaste land en Lucy wordt aan alle familieleden met trots getoond. Maar op het einde van hun vakantie zien treffen ze een vrouw aan die wanhopig op zoek is naar haar dochtertje..

 

Het verhaal in het boek begint wanneer Tom en Isabel het bootje met de dode man en de huilende baby vinden. Daarna gaat de auteur terug in de tijd en krijgt de lezer een stukje geschiedenis en chronologische informatie over de personages. De manier waarop de schrijfster Australië beschrijft is fenomenaal.

 

Het verhaal start met een veelbelovend begin, is dit stukje voor sommige lezers een beetje traag, maar je mag het zeker niet opgeven. Wat daarna bouwt het verhaal zich op en krijgt het een andere wending.

 

‘The Light Between Oceans’ is een meeslepend en aangrijpend verhaal over zowel de liefde die een moeder voelt voor haar kind als over kinderloosheid. Maar ook over verkeerde keuzes maken in het leven, vergeving en de morele keuze tussen goed en kwaad. Het boek bevat een pakkend verhaal dat menige lezers naar hun zakdoek zal doen grijpen.

 

ISBN: 9789022575093 - Paperback - 352 blz. - Prijs: € 12,50 - Uitgeverij: Boekerij