Kobe en Christ Van Herwegen stellen hun boek 'Chapeau' voor in Gent


Vrijdag 13 juni werd in Het Huis van Alijn in Gent het boek ‘Chapeau - De geheime goochelgeschiedenis van België’ van Christ en Kobe Van Herwegen voorgesteld.

 

‘Chapeau’ is een prachtig boek over de grootste Belgische goochelaars. Vader en zoon Van Herwegen hebben zo’n 250 boeiende verhalen en anekdotes van Belgische goochelaars gebundeld in hun boek.

 

“We hebben meer dan tien jaar besteed aan dit boek. Het is allemaal begonnen met een oude goochelposter waarvan we niet wisten wie erop afgebeeld staat. Het was voor ons een aanleiding om de geschiedenis van de Belgische goochelkunst in kaart te brengen.

We hebben mooie en boeiende verhalen gehoord en hebben de kans gekregen om André De Boever, beter bekend als boeienkoning en stuntman Joe Alcatraz, te interviewen. Het was voor mij een droom die werkelijkheid werd”, aldus Kobe Van Herwegen.

 

André De Bouver was op de boekvoorstelling ook aanwezig en mocht het eerste exemplaar van ‘Chapeau’ in ontvangst nemen. Ook mentalist Jan Bardi kon niet ontbreken op de enige vrijdag de dertiende van dit jaar. Hij hield een spiritistische mini-seance, waar hij de aanwezigen de geest van een overleden topartiest uit het boek liet oproepen...

Jan Bardi
Jan Bardi

 

Dat België een rijke goochelgeschiedenis heeft, weten niet veel mensen. Dankzij dit uiterst grondig gedocumenteerd en rijkelijk geïllustreerd boek komen we meer te weten over de talrijke goochelgrootheden die ons land heeft gekend.

 

Kobe en Christ nemen ons met o.a. Servais Le Roy, Meester Bando, Extrano, Josmah en Suzy Wandas mee in de fascinerende wereld van circussen, magische theaters en goochelclubs. Grote namen in de goochelwereld, alom geprezen in hun tijd, maar vandaag vergeten in de plooien van de geschiedenis.

 

Vader en zoon Van Herwegen doen er alles aan om deze vergeten artiesten opnieuw in de belangstelling te zetten.

Christ, André De Bouver en Kobe
Christ, André De Bouver en Kobe

 

Want naast het prachtige boek is er nog de tentoonstelling ‘Chapeau’ in Het Huis van Alijn. Uit privéarchieven van goochelaars en officiële bewaarinstellingen toont het museum de meest bijzondere affiches, unieke foto’s en filmbeelden, kostuums en goochelatributen. Zeker een bezoekje waard!

 

'Chapeau - De geheime goochelgeschiedenis van België'

ISBN: 9789002254826 - Gebonden - 208 blz. - Prijs: € 24,99 - Uitgeverij: Manteau

 

'Chapeau' - de expo in Het Huis van Alijn

Nog tot en met 16 november 2014

Elke dag behalve op maandag

Meer info op www.huisvanalijn.be