DVD recensie: Dheepan - Jacques Audiard


‘Dheepan’, de winnaar van de Gouden Palm op het filmfestival in Cannes in 2015, is een indrukwekkend en actueel meesterwerk van regisseur Jacques Audiard dat vanaf heden verkrijgbaar is op dvd.

 

Het verhaal gaat over een ex-Tamil-tijger die hoopt op een beter toekomst in Europa. Hij krijgt van een mensensmokkelaar een paspoort en gaat sindsdien door het leven als Dheepan. Samen met de voor hem onbekende jonge vrouw Yalini en het weeskindje Illayaal vormen ze een schijngezin dat probeert asiel te krijgen in Frankrijk, wat wonderwel ook lukt.

Ze komen aan in Pré-Saint-Gervais, een buitenwijk van Parijs, waar Dheepan werkt als conciërge in een appartementencomplex waar het niet altijd veilig is door de drugsbendes die er verblijven.

 

Het is niet gemakkelijk voor Dhepan, Yalini en Illayaal, maar proberen toch een nieuw leven op te bouwen. Ze hebben een geheim dat ze moeten bewaren en de nieuwe wereld waarin ze beland zijn is in hun ogen soms onbegrijpelijk, en soms net zo angstaanjagend als de wereld die ze ontvluchtten...

‘Dheepan’ is een film over drie mensen die proberen een betere toekomst te vinden in Europa, weg van het geweld in hun land Sri Lanka. Het is een film die je niet onberoerd laat en waar je stil van wordt.

 

‘Dheepan’ heeft het allemaal: het is zowel een krachtige, indrukwekkende, meeslepende, spannende als ontroerende film. Regisseur Jacques Audiard (De rouille et d'os, Un prophète, De battre mon coeur s'est arrêté)  heeft met deze film een pareltje afgeleverd dat terecht de Gouden Palm won op het 68ste Filmfestival van Cannes.


Technische gegevens dvd:

 

EAN: 5425019009557

Regisseur: Jacques Audiard

Acteurs: Faouzi Bensaïdi, Jesuthasan Antonythasan, Vincent Rottiers, Kalieaswari Srinivasan, Marc Zinga, Claudine Vinasithamby, Joséphine de Meaux

 

Duur: 109 minuten

Taal: Tamil - Frans

Ondertiteling: Nederlands

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra: Deleted scenes

Leeftijdsindicatie: Vanaf 12 jaar

 

‘Dheepan’ is uitgebracht door Lumière en is verkrijgbaar op dvd.