DVD recensie: GALAPAGOS - David Attenborough


Bij TDM Entertainment is er de documentairereeks ‘Galapagos’ van Sir David Attenborough verschenen.

 

Sir David Attenborough is zowat de beste en bekendste documentairemaker van de wereld. De Britse bioloog en televisiemaker is vooral bekend is door zijn vele bekroonde natuurdocumentaires die door de Britse omroep BBC worden uitgezonden.

 

In ‘Galapagos’ keert Attenborough voor de vierde keer in zijn carrière terug naar het vulkanische archipel, waar Charles Darwin zijn evolutietheorie bedacht.

 

De Galapagoseilanden zijn een verspreide groep eilanden ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan. Ze liggen in open zee op ongeveer 1000 km van de westkust van Zuid-Amerika en behoren staatkundig tot Ecuador. De eilanden zijn enkele miljoenen jaren oud en zijn van vulkanische oorsprong. Er komen veel unieke dieren en planten voor, die per eiland vaak enigszins verschillende soorten hebben gevormd.

Galapagos is het Spaans voor schildpad. Uiteraard vinden we op de gelijknamige eilanden verschillende soorten schildpadden terug zoals de indrukwekkende reuzenschildpadden van maar liefst 200 kg!


De Galápagoseilanden bevinden zich op een unieke plek, aan beide zijden van de evenaar en op het kruispunt van twee met elkaar wedijverende winden. Samen met de omringende wateren vormen ze een van de provincies van Ecuador. Bovendien doubleren ze als nationaal park en waterreservaat.


Charles Darwin schreef deze intrigerende eilanden definitief de geschiedenis in door er de endemische diersoorten (levende organismen die uitsluitend in een beperkt gebied voorkomen) te beschrijven en zijn studies later te gebruiken als basis voor de ontwikkeling van de evolutietheorie die hij met Herbert Spencer gemeen had.

‘Galapagos’ is een prachtige documentairereeks. Unieke beelden zorgen ervoor dat deze documentaire méér dan de moeite waard is om te zien.  De beelden werden opgenomen met de allernieuwste cameratechnieken en elke aflevering is opgebouwd rondom een specifiek thema.


Tijdens het filmen ontdekte Attenborough een nieuwe diersoort: een intrigerende roze iguana, die voor het eerst te zien is in deze documentairereeks.


‘Galapagos’ bestaat uit drie dvd’s,  elke dvd werd opgebouwd rondom een specifiek thema. Samen volgen die onderwerpen de drie belangrijkste stappen van evolutie:

Origin (dvd 1): In Origins heeft Sir David Attenborough het over de schildpadden die er in de vulkanische modderpoelen leven, over hoe de eilanden werden gevormd en hoe ze bevolkt geraakten met zo’n bizarre verzameling diersoorten. Het is een fascinerende kijk op het ontstaan van een van de meest wonderbaarlijke plekken ter wereld.


Adaptation (dvd 2): Hier kom je te weten hoe de flora en fauna van de Galápagoseilanden zich wisten aan te passen aan de ruwe weersomstandigheden en bodem van hun habitat.


Adaptation (dvd 3): Tot slot toont Attenborough waarom de eilanden relatief gesproken meer levende wezens bevatten dan eender welke andere plek op aarde: door hun afgelegenheid, door het feit dat de geologische krachten die de eilanden creëerden nog steeds actief zijn en tenslotte door de afwezigheid van grote roofdieren.

Technische gegevens DVD:


Verteller: David Attenborough

EAN: 8718754402255

Taal: Engels met Nederlandse ondertitels

Speelduur: 205 minuten

Schermformaat:16:9

Geluid: Dolby Digital 5.1

Extra's: Behind the scenes

Leeftijdsindicatie: alle leeftijden

'Galapagos' is uitgebracht op DVD door TDM Entertainment