DVD recensie: Heavenly Sword - Gun Ho Jang


Bij Just Entertainment is de film ‘Heavenly Sword’ op dvd, Blu-ray en VOD verschenen. De film is gebaseerd op het succesvolle gelijknamige game.


Regisseur Gun Ho Jang kon voor deze geweldige actiefilm rekenen op het stemmentalent van acteurs uit Fiddler on the Roof, Jesus Chris Superstar, Titanic, The Shining, Halloween II, Face/Off, Boogie Nights, Dreamcatcher, The Punisher, The Mist, Hung, Chocolat, Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, Spider-Man 2, An Education, Pretty Little Liars, Frankenstein & Fringe.

 

Het verhaal

Nariko (Anna Torv) heeft geen gemakkelijke jeugd gehad: haar vader, Shen (Nolan North), beschouwt haar immers als een mislukking, een zoveelste poging om eindelijk een zoon te krijgen. Volgens een legendarische profetie zou die zoon immers de rechtmatige erfgenaam zijn van het Hemelse Zwaard, een magisch wapen dat er in de juiste handen voor zal zorgen dat de wrede veroveraar Bohan (Alfred Molina) er niet in zal slagen om zijn rijk verder uit te breiden.

Wanneer Nariko’s thuis wordt aangevallen door Bohans troepen, ziet Shen zich verplicht om haar het Hemelse Zwaard in bewaring te geven voor het in de verkeerde handen valt en vernietigd wordt.


Zij zal haar jongere broer, Loki (Thomas Jane), moeten vinden opdat hij de voorspelling kan vervullen. Nariko wordt vergezeld door haar zus, de excentrieke Kai (Ashleigh Ball), maar neemt daarbij een enorm risico: het Hemelse Zwaard was ooit eigendom van een god en kan niet door een sterveling worden gehanteerd zonder hem of haar te doden. Nariko zal dus tegen de tijd moeten racen om haar taak te vervullen voor ze aan de kracht van het zwaard bezwijkt…

Achtergrond

Geen twijfel aan mogelijk: Heavenly Sword was in 2007 een van de meest besproken games voor de PlayStation 3. Het was maar liefst vijf jaar in ontwikkeling en werd meegeschreven door niemand minder dan Andy Serkis, die dankzij zijn stemwerk voor films als The Lord of the Rings, The Hobbit, King Kong en Dawn of the Planet of the Apes op het moment dat we dit schrijven al 26 prestigieuze filmprijzen in de wacht wist te slepen. Serkis was bovendien creatief regisseur voor de game en nam de stem van de kwaadaardige koning Bohan voor zijn rekening.

Dankzij het sterke verhaal en de fantastische vechtscènes wist Heavenly Sword overal ter wereld gamerharten te veroveren. Zoveel, zelfs, dat de fans ook nu nog, 8 jaar na datum, massaal om een vervolg blijven smeken.

Een Heavenly Sword 2 zit er nog steeds niet direct aan te komen, maar dat er ook een film zou verschijnen, stond eigenlijk al in de sterren geschreven. Het spel werd immers voorafgegaan door een korte animatiereeks en dus was het creëren van een langspeelfilm niet meer dan logisch.


Producer Brad Foxhoven wist Anna Torv (Fringe) opnieuw te strikken om de hoofdrol voor zich te nemen en haalde een resem bekende topacteurs binnen die allemaal ook vertrouwd zijn met ‘voice acting’.


Visueel leunt Heavenly Sword sterk aan op de game: de grafische stijl werd behouden om de band naar het spel zo herkenbaar mogelijk te houden. Met de hulp van Sony Computer Entertainment Europe en in het begin ook Ninja Theory is het team onder regisseur Gun Ho Jang erin geslaagd om het oorspronkelijke verhaal in een nieuw jasje te gieten, met enkele wendingen die ook de kenners wellicht aangenaam zullen verrassen. Op die manier toont Heavenly Sword duidelijk aan hoe een animatiefilm perfect in het verlengde kan liggen van een game en hoe die twee vormen van media elkaar kunnen versterken.


Artistieke Fiche

Ashleigh Ball: Kai

Barry Dennen: Flying Fox

Renea Geerlings: Whiotail, Oude Vrouw

Thomas Jane: Loki

Alfred Molina: Bohan

Nolan North: Roach/Kyo/Meester Shen

Anna Torv: Nariko

 

Technische fiche

Regie: Gun Ho Jang

Scenario: Todd Farmer

Productie: Brad Foxhoven, David Charles Sheldon, David Wohl

Muziek: Justin Michael La Vallee

Montage: Nicholas D. Johnson

 

Dvd info

Release dvd & Blu-ray: 23 juni 2015

Release VOD: 9 juni 2015

Distributie: Just Entertainment

Speelduur: 85 minuten

Platformen: dvd, Blu-ray, T-VOD,S-VOD, A-VOD, PTV, FTV, EST/DTO

Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld