DVD recensie: Ixcanul - Jayro Bustamante


De film ‘Ixcanul’ gaat over Maria, een 17-jarig meisje dat met haar ouders op een koffieplantage woont aan de voet van de vulkaan Ixcanul.

 

Ze plukken er koffiebonen onder toezicht van Ignacio, de voorman op de plantage. Maria is voorbestemd om met Ignacio te trouwen, maar ziet dat niet zitten. Ze wil liever een leven in de stad, aan de andere kant van de vulkaan.  En dan liefst met Pepe, een jonge plukker waar ze een oogje op heeft.

 

Pepe ziet het nog verder dan Maria, hij wil graag naar Amerika vluchten. Als Maria en El Pepe op een avond afspreken, krijgt hun plan een onverwachte afloop….

‘Ixcanul’  (internationale titel: Ixcanul Volcano) is een Guatemalteeks-Franse film, geschreven en geregisseerd door Jayro Bustamante. De regisseur heeft de film gemaakt op basis van de verhalen die de inheemse bevolking hem vertelde.

‘Ixcanul’ brengt het verhaal van Maria, een jong indianenmeisje en is tevens een eerbetoon aan de Maya cultuur.

 

Deze prachtige film viel ook in de prijzen, het won de Grand Prix voor Beste Film op Film Fest Genten de zilveren Beer Alfred Bauer Prijs op het Filmfestival van Berlijn

Deze film brengt een eerlijk verhaal, gedraaid in een prachtige locatie en leert ons over het wel en wee van de Maya gemeenschap en cultuur. Deze bekroonde film is vanaf heden verkrijgbaar op dvd.

 

Technische gegevens dvd:

 

EAN: 5051083103060

Regisseur: Jayro Bustamante

Acteurs:

Marvin Coroy, María Mercedes Coroy, Justo Lorenzo, María Telón, Manuel Antún

 

Duur: 92 minuten

Taal: Spaans

Ondertiteling: Nederlands

Beeldformaat:: 2.35:1

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra’s: Ixcanul at the Berlinale (11 min.)

Leeftijdsindicatie: Vanaf 12 jaar

 

‘Ixcanul’ is uitgebracht door PIAS en is verkrijgbaar op dvd