DVD recensie: LEVIATHAN - Andrej Zvjagintsev


In een klein vissersdorpje in het noorden van Rusland woont automonteur Kolya (Aleksey Serebryakov) samen met zijn vrouw Lilya en zijn tienerzoon Roma.

 

De familie leidt er een rustig bestaan tot op een dag Vadim Shelevyat, de burgemeester van het dorp, langs komt. Die wil het huis en de grond van het gezin innemen om er een kerk te bouwen.

 

Maar de koppige Kolya is helemaal niet van plan om te wijken voor de plannen van de burgemeester. Hij roept de hulp in van zijn vriend Dmitriy Seleznyov, een advocaat uit Moskou.

 

Het wordt een strijd tussen de arme Kolya en het machtige corrupte systeem dat er heerst in Rusland. Een strijd die bij voorbaat hopeloos lijkt voor Kolya…

‘Leviathan’ is een film van Andrej Zvjagintsev. Het is na 'The Return' (2003), 'The Banishment' (2008) en 'Elena' (2011) de vierde film voor deze Russische regisseur.


‘Leviathan’ is zowel een zwartgallige als een satirische film tegen de corruptie van het regime van Poetin. Het is een film die het leven zoals het is laat zien in Rusland. Een film vol huiselijke fricties, bureaucratische pesterijen, politieke intriges en liters wodka.

‘Leviathan’ won reeds diverse prijzen. De film ging in première op 23 mei op het Filmfestival van Cannes waar het genomineerd werd voor de Gouden Palm en de prijs van het beste scenario won.


Verder maakte de film deel uit van de competitie op het Film Fest Gent 2014, won Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film 2015 en kreeg het een Oscarnominatie in de categorie Beste niet-Engelstalige film.

Technische gegevens DVD:


Regisseur: Andrej Zvjagintsev

Acteurs: Kristina Pakarina, Roman Madyanov, Lesya Kudryashova, Aleksey Serebryakov, Vladimir Vdovichenkov, Elena Lyadova


EAN: 5425019008888

Taal: Russisch met Nederlandse en Franse ondertitels

Speelduur: 141 minuten

Schermformaat:16:9

Geluid: Dolby Digital 2.0 en 5.1

Extra’s: Interview met regisseur Andrey Zvyagintsev; Verwijderde scenes

Leeftijdsindicatie: vanaf 12 jaar


‘Leviathan’ is uitgebracht op DVD in de reeks Cinema Selection door Lumière