DVD recensie: Son of Saul - László Nemes


De Hongaarse film Saul fia (Engels: Son of Saul) gaat over Saul Ausländer, een Hongaarse jood en gevangene in Auschwitz in 1944.

 

In het bekendste vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau wordt Saul ingedeeld bij het ‘Sonderkommandoen’., een groep gevangenen die onder dwang de andere medegevangenen naar de gaskamer brengt, na de crematie de lijken wegsleept en de gaskamer proper maakt.

 

Tijdens dit afschuwelijke werk ziet Saul het lijk van een jongetje, dat hem doet denken aan zijn eigen zoon. Saul kan het lichaam van de jongen wegstoppen voor de Duitsers en gaat op zoek naar een rabbijn om de arme jongen toch een waardige begrafenis te geven...

‘Son of Saul’ toont de kijker twee dagen uit het leven van Saul Ausländer. Het is een schokkend portret waar je stil van wordt. Het idee alleen al dat er in totaal meer dan een miljoen joden vergast zijn, grijpt je bij het bekijken van ‘Son of Saul’ naar de keel.

De rol van Saul wordt op vootreffelijke wijze vertolkt door Géza Róhrig. Opmerkelijk: Róhrig is geen acteur, maar een Hongaarse schrijver en dichter die in New York leeft.

 

De film won diverse prijzen zoals een Golden Globe voor de beste buitenlandse film, de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes en de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

 

‘Son of Saul’ is een absolute aanrader, een film die je moet gezien hebben!

Technische gegevens dvd:

 

EAN: 5051083106344

Regisseur: László Nemes

Acteurs: Jerzy Walczak, Sándor Zsótér, Todd Charmont, Levente Molnár, Urs Rechn, Géza Röhrig

 

Duur: 103 minuten

Taal: Hongaars, Jiddsch, Duits, Pools en Frans

Ondertiteling: Nederlands

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra : Kortfilm van de regisseur, Verwijderde scènes

Leeftijdsindicatie: Vanaf 16 jaar

 

‘Son of Saul’ is uitgebracht door Twin Pics en is verkrijgbaar op dvd en blu-ray