Inge Vanoverschelde en Pieter Clicteur schrijven met ‘Soul’ een boek ter preventie van zelfdoding


 Pieter Clicteur, Twiggy Bossuyt,  Dries Verhegen en Inge Vanoverschelde
Pieter Clicteur, Twiggy Bossuyt, Dries Verhegen en Inge Vanoverschelde

Meer dan 1000 zelfmoorden per jaar in Vlaanderen, 30 zelfmoordpogingen per dag, één op vier Vlamingen krijgen in hun leven te maken met psychologische problemen en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding krijgt jaarlijks zo’n 14.000 oproepen binnen van mensen met zelfmoordgedachten. Dat zijn harde feiten en cijfers waar we stil van worden.

 

Met het project Soul schenken Inge Vanoverschelde en Pieter Clicteur op een positieve manier aandacht voor de preventie van zelfdoding. Pieter Clicteur fotografeerde veertig mediafiguren in twee emoties, een positieve en een negatieve emotie. Van Erik Van Looy, Tom Van Dyck, Twiggy Bossuyt, Nick Balthazar, Herman Brusselmans, Dries Verhegen tot Herman Brusselmans, allen waren ze bereid om te poseren voor de camera van Pieter.

 

Pieter Clicteur vertelt: “Via dit project proberen we de mensen bewust te maken van de problematiek rond zelfmoord en psychische problemen. We werkten daarvoor samen Kirsten Pauwels, directeur Centrum ter Preventie van Zelfdoding. ‘Soul’ is zowel een kijk- en leesboek als een gids. Het boek is een unieke manier om de Zelfmoordlijn, die voor zoveel mensen een reddingsboei is, in de kijker te zetten.

Kirsten Pauwels, Inge Vanoverschelde en Pieter Clicteur
Kirsten Pauwels, Inge Vanoverschelde en Pieter Clicteur

Ik portretteerde de mensen als het ware met het gezicht dat getoond wordt aan de buitenwereld en daarnaast met de emotie die echt in ons omgaat. Met een duidelijke uitnodiging erbij om te praten met elkaar, elkaar duidelijk te durven maken hoe we ons echt voelen. Om op die manier een stap te kunnen zetten naar meer openheid en hopelijk minder zelfmoorden. Naast de foto’s staan er in het boek getuigenissen van psychologen, psychiaters, vrijwilligers bij CPZ, patiënten, nabestaanden en hulpverleners.”

 

ISBN: 9789089316950 - Hardcover - 176 blz. - Prijs: € 29,95 - Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts