Marc De Bel schrijft met ‘Marie- codenaam Jeanne’ derde deel van de Pauwels trilogie


Marc De Bel is dit jaar 30 jaar schrijver. Hij heeft al 156 boeken voor alle leeftijden bij elkaar geschreven, ‘Het ei van oom Trotter’ was zijn debuut en is nu al aan de zeventiende druk toe.

 

Een paar jaar geleden gaf Marc de Bel een nieuwe wending aan zijn schrijverschap met schrijven van historische romans voor young adults, jongeren vanaf 15 jaar en ouder.

 

‘Ule’ was het eerste boek in deze trilogie. Daarna volgde ‘Mette’, over emigreren naar Amerika, en nu verscheen het laatste boek van deze trilogie: ‘Marie- codenaam Jeanne’.

 

Marc stelde zijn nieuwste boek voor in Kazerne Dossin in Mechelen. Kazerne Dossin is een museum dat het verhaal brengt van de holocaust in België. Van hieruit werden meer dan 25.000 joden en zigeuners gedeporteerd naar Auschwitz.

 

“Marie- codenaam Jeanne” is een boeiend, ontroerend en beklijvend verhaal over het 15-jarig meisje Marie Pauwels. Het verhaal speelt zich af op het einde van WO II.

Marc de Bel: “Dokter Vincent Vanbelle kwam bij mij tijdens een signeersessie op de Boekenbeurs. Hij zei: “Mijn oma was ook een meisje van 14 in 1914 en in ons dorp is in 1944 iets gebeurd. Daar moet jij een boek over schrijven en Spielberg moet dat verfilmen”. Het verhaal paste perfect in de Pauwels trilogie. Het boek is er, nu Spielberg nog overtuigen….”

 

‘Marie’ was voor de auteur het moeilijkste deel van de trilogie om te schrijven. Net zoals in alle verhalen probeert Marc zich helemaal in te leven in het hoofdpersonage.

 

“Bij ‘Marie’ heb ik mij een jaar lang ingeleefd in het hoofdpersonage. De meeste personages in deze roman zijn echt of ze zijn een mix van verschillende personen. Het personage Marie is een mengeling van twee dames: Paula Pypen en barones Lilly de Gerlache de Gomery. Ik luisterde naar de getuigenissen van beide dames en las stapels boeken over de oorlog en de concentratiekampen.

 

Ik ben heel diep gegaan. Op een gegeven moment heeft mijn vrouw gezegd, nu moet het stoppen, het is genoeg geweest. Toen heb ik drie dagen niet geschreven. Vooral als het over kinderen ging, kreeg ik het heel moeilijk.”

Het boek bevat een fictief verhaal over ware gebeurtenissen, of zoals Marc het zelf noemt ‘de waarheid liegen’.

 

“Het verhaal is volledig historisch correct, het is de waarheid, ook de belevenissen zijn echt.

Heel veel personages zijn ook echt, maar soms moet je als schrijver ook dingen romantiseren.

Een aangrijpend en goed verhaal schrijven voor de lezers is mijn taak.

 

‘Marie - codenaam Jeanne’ is het aangrijpendste boek dat ik ooit geschreven heb. Drie maanden lang heb ik dag en nacht research gedaan en 9 maanden effectief geschreven.

Het verhaal is aangevuld met dagboekfragmenten en geïllustreerd met foto’s en een dorpsplattegrond. Het verhaal eindigt met een witte en een zwarte epiloog, maar meer over de inhoud wil ik niet verklappen.

Het is een verhaal dat zeker niet vergeten mag worden, dankzij ‘Marie’ wordt het iets minder vergeten. Wat ik de lezers wil meegeven is dat ze beseffen dat het niet slim is om leiders die een hoop zever verkopen , zomaar te volgen.

 

Toen het boek klaar was heb ik “Halloweense Worstjespudding” geschreven. Ik had dit nodig om eens goed te kunnen lachen en iets zots te doen. Het keurslijf van de geschiedenis valt weg. Als ik een olifant nodig heb met een tutu en een bombardon, dan kan dat.”

 

Marie- codenaam Jeanne

 Het verhaal speelt zich af in Vlaanderen en begint op Pasen 1944 in het dorpje Meenbeek. Marie Pauwels, net  16 jaar droomt van een avontuurlijker en een romantischer leven dan het saaie en beknotte bestaan onder de kerktoren. De oorlog die nu al vier jaar woedt, lijkt aan het dorp voorbij te gaan. Maar schijn bedriegt. Zeker wanneer op een nacht een Canadese bommenwerper vlak achter de boerderij neerstort.

Alleen de piloot weet te ontkomen, tot woede van de SS’ers en de plaatselijke collaborateurs. Intussen zorgt de landing in Normandie in heel Belgie en Nederland voor steeds meer spanning en bloedige confrontaties tussen wit en zwart. Ook daarvan blijft het dorp gespaard. Tot die fatale zondag 30 juli 1944, waarop één kogel voor tragedie zorgt…

 

Of er nog een vervolg komt op deze trilogie? In het boek staat een stamboom die loopt tot 1954, mijn geboortejaar. Nu is er nog niets, maar wie weet misschien in de toekomst.

Als Vincent er niet was geweest, had Marie er nooit geweest…"

 

Op de boekvoorstelling konden beide dames waarop het verhaal gebaseerd is niet aanwezig zijn. Helaas stierf Paula enkele weken geleden en de barones kon niet aanwezig zijn wegens haar hoge leeftijd. De familieleden namen graag een exemplaar in ontvangst.

 

ISBN: 978-94-6131-629-5 - Hardcover met leeslintje - 464 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Van Halewyck