MOOOV Filmfestival viert vijfde verjaardag in Sint-Niklaas


Het MOOOV filmfestival is al aan zijn vijfde verjaardag toe in Sint-Niklaas en dat wordt gevierd met een bijzonder programma en randactiviteiten voor klein en groot. De thema’s van deze editie zijn literatuur en poëzie, migratie en documentaires.

 

Het MOOOV filmfestival werd in Siniscoop voorgesteld in aanwezigheid van burgemeester Lieven Dehandschutter, Mieke Vasseur, van Vormingplus, Julie Mortier, van de stad Sint-Niklaas en Yves Elegeert, manager van Siniscoop.

 

Ook dit jaar kan filmminnend Sint-Niklaas met een voorliefde voor de andere film, gaan kijken naar een mooie selectie wereldfilms uit het aanbod van MOOOV. Het filmfestival start op dinsdag 25 april 2017 en sluit af op dinsdag 2 mei 2017.

 

Het aanbod van MOOOV films is heel ruim en zal zowel kinderen, jongeren als volwassenen aanspreken. De stad Sint-Niklaas gaat daarom een aantal samenwerkingsverbanden aan en organiseert activiteiten waar de film centraal staat maar met een belevenis die net dat tikkeltje meer geeft aan de filmervaring.

 

Op zaterdag 29 april 2017 is er een familienamiddag in het opvangcentrum voor asielzoekers in de Kasteelstraat (Kasteelstraat 8, 9100 Sint-Niklaas). Daar kunnen kinderen van 6 tot 14 jaar samen met hun ouders gratis terecht voor een leuke workshop die wordt georganiseerd door de vrijwillige jongeren van JOKA (Vrijwilligerswerk in de zorg). Daarna volgt er in het centrum de film Tesoros. Een warme avonturenfilm waarin de thema’s milieu, natuur, vriendschap, geschiedenis en de zoektocht naar een piratenschat centraal staan.

Let op: plaatsen zijn beperkt, inschrijven is verplicht en kan tot 26 april 2017 via solidair@sint-niklaas.be.

vlnr: Julie Mortier, burgemeester Lieven Dehandschutter, Mieke Vasseur en Yves Elegeert
vlnr: Julie Mortier, burgemeester Lieven Dehandschutter, Mieke Vasseur en Yves Elegeert

Voor poëzieliefhebbers is er de prachtige film Neruda (donderdag 27 april om 14.30 uur en zaterdag 29 april om 20 uur in de Siniscoop) van de bekroonde regisseur Pablo Larraín, die ook de film Jackie regisseerde en die eerder te gast was op het MOOOV filmfestival met de film Nó.

 

In deze biopic over dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda, wordt de periode belicht waarin de Chileen zijn grote werk Canto General schreef (1945-1950). Vorming plus gaat  op maandag 8 mei om 19.30 uur dieper in op de poëzie van Neruda in een lezing over de schrijver en zijn werk. Neruda was niet altijd een politiek dichter, hij werd eerst bekend door liefdesgedichten. Hoe kwam Neruda tot de politiek? Hoe kan je de Canto General omschrijven? En hoe situeert die ‘encyclopedie van Latijns-Amerika’ zich in Neruda’s volledige poëzie? In een boeiende lezing, geïllustreerd met gedichten, schetst dichter-vertaler Bart Vonck achtergronden en evoluties in het werk van deze gepassioneerde schrijver. Inschrijven is noodzakelijk en kan tot uiterlijk vrijdag 28 april 2017 via www.vormingplus.be/waas-en-dender.

Op zondag 30 april serveert het MOOOV filmfestival een documentairedag. We vertonen om 11 uur in de Siniscoop de film Zaatari Djinn. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus, zien en voelen we hoe het is om op te groeien in het vluchtelingenkamp Zaatari: een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen.

Ondanks hun situatie blijken de kinderen het vermogen te hebben om van niets iets te maken; een prop wordt een voetbal, twee insecten een dierentuin. Zaatari Djinn is een zeldzaam intieme film over de veerkracht van kinderen die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan volwassenen.

 

Die zondag vertoont MOOOV filmfestival om 20 uur ook een tweede documentaire Último Tango. Een prachtig liefdesverhaal over de twee bekendste tangodansers in de geschiedenis van deze gepassioneerde dans en over hun onbegrensde liefde voor de tango. María Nieves Rego (80) en Juan Carlos Copes (83) ontmoetten elkaar toen ze 14 en 17 waren en dansten daarna bijna vijftig jaar lang als paar. In al die jaren lagen haat en liefde vlak bij elkaar. Hun wegen scheidden dan ook meerdere malen, maar altijd kwamen ze weer samen – speciaal voor hun gedeelde liefde: de tango.

 

Op dinsdag 2 mei 2017 sluit het festival feestelijk af. Het vertoont opnieuw een documentaire die zeer actueel is en die internationaal een groot succes kent: I am not your negro. Roel Van Bambost komt de film inleiden en toelichten. James Baldwin was een Afro-Amerikaans schrijver van romans, essays, toneelstukken en gedichten, geboren in 1924. Hij werd vooral bekend door zijn boek Go Tell it on the Mountain. De meeste van zijn boeken gaan over raciale en seksuele problemen in de Verenigde Staten en de wijdere Westerse wereld. In 1987 overlijdt hij terwijl zijn laatste boek nog niet af is.

Het gaat over zijn vermoorde vrienden Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King. De ruwe, onaffe versie van het boek kwam in handen van regisseur Raoul Peck. De Amerikaanse acteur Samuel L. Jackson is de verteller in de film. De tijdloosheid en actualiteit van de woorden van Baldwin zullen je verstomd achterlaten.

 

Om de première van deze film in Vlaanderen en het einde van het festival feestelijk af te sluiten is er aansluitend een receptie voorzien met de uitreiking van de publieksprijs daaraan gekoppeld.