Pieter Aspe antwoordt op uw vragen


Pieter Aspe met Herbert Flack
Pieter Aspe met Herbert Flack

Vorige maand deden we een oproep aan onze bezoekers van De Boekenkast en facebookpagina om een vraag aan Pieter Aspe te stellen. De fans van Vlaanderens bekendste misdaadauteur reageerden massaal op onze oproep.

 

Wij van De Boekenkast  stelden in naam van de lezers de meest gestelde vragen aan Pieter Aspe op de Boekenbeurs.

 

Waarover gaat je nieuwste boek ‘Zonder Voorschrift’?

“Het gaat over de farmaceutische maffia. Er wordt een medicatie voor een ziekte bedacht die nog niet bestaat.

Er zijn virussen, maar er is nog iets ergers: bacteriën, zoals de ziekenhuisbacterie. Daar is er nog geen medicijn tegen. Het is een groot probleem want de bacterie wordt resistenter. Die problematiek wordt in mijn boek verwerkt.”

 

Waar haal je steeds weer de inspiratie?

“In de kranten staan veel artikels over moorden, ongelukken, politiek,...daarnaast staan er ook een hele boel kleine, interessante artikels die nauwelijks gelezen worden. Ik lees die en haal daar mijn inspiratie uit voor mijn boeken, zoals ik ooit een artikel las over de ziekenhuisbacterie.”

 

Zijn de personages in je boeken fictief of gebaseerd op echte personen?

“Er komen mensen in voor die bestaan. Soms vragen mij lezers of ze in een verhaal mogen meedoen. Als dat mogelijk is, ga ik op die vraag in.

Ik vervorm ook namen, zoals bij politici. Ik vervorm zodanig de naam dat de lezer nog weet over wie het gaat. En dan zijn er nog de fictieve namen die ik gebruik in mijn boeken.”

Wanneer werk je aan je boeken? Schrijf je een hele dag?

“Ik schrijf elke dag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Ik zet mij aan mijn computer en hoop dat de inspiratie komt. En die komt meestal vanzelf (lacht).”

 

Lig je wakker van commentaren over je boeken?

“Er verschijnen de laatste jaren niet zo veel recensies van mijn boeken, dus krijg ik ook weinig commentaar. Af en toe al eens een complimentje van een collega. Eigenlijk zie ik collega-auteurs niet zo vaak. We komen meestal elkaar alleen maar tegen op de Boekenbeurs.”

 

Lees je ook boeken van andere auteurs?

“Ik lees niet zo vaak andermans werk. Al moet ik zeggen dat ik de boeken van Toni Coppers wel leuk vind.”

 

In hoeveel talen zijn je boeken vertaald?

“Mijn boeken zijn vertaald in 10 talen waaronder het Pools, Tsjechisch, Engels, Frans, Portugees en Italiaans.

In Amerika begint de verkoop goed te lopen. Mijn derde boek komt er volgende zomer uit.”

 

Welke boeken las je zelf als kind?

“Als kind las ik veel boeken. Mijn favorieten waren de boeken van De Rode Ridder en Arendsoog.”

 

Ben je fier dat je een bekend auteur bent?

 

“Ik ben zeker fier en ook tevreden dat ik kan leven van het schrijven van boeken. In Vlaanderen is het bijna onmogelijk om van je pen te leven, we zijn slechts met zes miljoen Vlamingen in ons land.”

Pieter Aspe - Zonder Voorschrift - ISBN: 9789022329818 - paperback - Prijs: € 21,99 - Uitgeverij: Manteau