Recensie: Birk - Jaap Robben

Wat gebeurt er als jouw moeder je aanziet als jouw vader? Dit overkwam Mikael....


Op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen woont Mikael Hammerman met zijn ouders Birk en Dora. Op het eiland is  er niets: geen winkel, geen school, alleen drie huisjes. Het ene huisje wordt bewoond door Mikael en zijn ouders, het ander door Karl, een visser en laatste huisje staat leeg en was van Augusta, die inmiddels overleden is. Om de twee weken brengt de boot 'Brigitta' de bestellingen voor de eilandbewoners.

 

Mikael heeft een heel hechte band met zijn ouders. Hij krijgt thuisonderwijs van zijn vader en heeft een prettige jeugd.

 

Dit alles verandert op de dag dat Birk met zijn negenjarige zoon Mikael naar het strand gaat en vader in zee verdwijnt. Mikael verzwijgt wat er tussen de rotsen op het strand gebeurd is.

 

Is hij verdronken of leeft hij nog? Niemand weet wat er met Birk gebeurd is. Nu moet Mikael alleen verder met zijn moeder. Dora en haar zoon gaan gebukt onder het verdriet en schuldgevoelens en zoeken troost bij elkaar. Dora heeft veel verdriet en Mikael mist een vaderfiguur.

 

Als troost eist Dora haar zoon voor haar alleen op. Hij mag zelfs geen vriendschap opbouwen met zijn leeftijdsgenoten. De meeuwen die in het huis van Augusta een woonplaats gevonden hebben, is het enige wat Mikael nog heeft. Voor de rest vlucht hij in zijn eigen fantasie waar hij zijn vader ziet.

 

Als Mikael 15 jaar wordt, moet hij van zijn moeder zijn zolderkamer verruilen voor de ouderlijke slaapkamer. Dora eist Mikael alleen voor haar op en klampt zich vast aan hem. Zij dwingt hem tot het onmogelijke, namelijk de rol van de vaderfiguur op zich te nemen..'Birk' is het romandebuut van Jaap Robben. Jaap Robben is al bekend als dichter en maakte samen met illustrator Benjamin Leroy de kinderboeken 'De Zuurtjes' en 'Zullen we een bos beginnen?'(shortlist Gouden Uil) en 'Als iemand ooit mijn botjes vindt'.

Zijn werk is vertaald in het Duits, Zuid-Afrikaans, Chinees en Koreaans.

 

Met zijn theatergroep 'Fien' treedt hij regelmatig op, tot in Wit-Rusland en Oman. Jaap Robben was van 2008 tot 2010 stadsdichter van Nijmegen.

 

Zijn eerste roman is werkelijk een schot in de roos. Het verhaal wordt verteld door het hoofdpersonage Mikael vanaf zijn 9 jaar tot in  zijn puberjaren. Een prachtig verhaal over hoe mensen op een verschillende manier omgaan met het verwerken van verlies. Sommigen sluiten zich door hun verdriet af van de wereld en komen terecht in hun eigen, veilige wereld.

 

Een prachtig verhaal geschreven over een abnormale moeder-zoon relatie. Een mooi verhaal dat de lezer tot het diepst in zijn ziel raakt.


ISBN: 9789044532777 - Gebonden met stofomslag - 256 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: De Geus