Recensie: De Beleggingsillusie - Marius Kerdel & Jolmer Schukken


In ‘De Beleggingsillusie’ van de auteurs Marius Kerdel en Jolmer Schukken wordt beschreven hoe banken en beleggingsfondsen massaal winsten maken door actief te beleggen voor hun klanten. Actief beleggen kan je het rendement verhogen maar betekent ook veel kosten voor de belegger en veel winsten voor de vermogensbeheersector.

 

Deze kosten zijn gemiddeld zo’n 2,2 % en de meeste beleggers vinden dit echt weinig. Maar deze kosten kunnen op lange termijn oplopen tot meer dan de helft van de winst van de belegger.

 

Marius Kerdel en Jolmer Schukken gaan in hun boek in de tegenaanval en bewijzen in drie eenvoudige regels hoe je je vermogen kan laten groeien zonder de banken rijk te maken.

 

Regel 1: Neem het juiste risico. Je moet vooraf weten hoeveel je wilt beleggen, welk risico je wilt nemen, je beleggingshorizon kennen en wat wil je echt met je vermogen bereiken?

 

Regel 2: Beperk je kosten. Kosten beperken, door bv. te beleggen in indexfondsen die de hele markt bestrijken, leidt tot een enorme verbetering van je langetermijnrendement.

 

Regel 3:Hou jezelf in bedwang. Beleg met verstand en niet met je gevoel. Dit is de moeilijkste regel voor de belegger.Marius Kerdel en Jolmer Schukken hebben met ‘De Beleggingsillusie’ een boek geschreven dat iedereen die geld wil beleggen zou moeten lezen. Elke stap wordt perfect uitgelegd aan de hand van voorbeelden en grafieken. Kerdel en Schukken hebben een boek geschreven voor iedereen in duidelijke taal, geschikt voor zowel voor de ervaren belegger als voor beginners.

De auteurs

Marius Kerdel en Jolmer Schukken zijn beiden econoom. Na een carrière in de financiële sector (bij Rabobank, General Electric en Fortis), die hen van Europa naar Amerika en Azië leidde, besloten zij op zoek te gaan naar een alternatief voor het ‘traditionele’ vermogensbeheer. In hun boek ‘De beleggingsillusie’ staan de lessen van hun zoektocht.


ISBN: 9789491845185 ·- Paperback - 168blz. · Uitgeverij: Maven Publishing