Recensie: De Hobbit - J.R.R. Tolkien


Bij Uitgeverij De Boekerij verscheen de Nederlandstalige filmeditie van ‘De Hobbit’ van J.R.R. Tolkien.


Het eerste Hobbit boek is gepubliceerd in 1937 en is diverse malen herdrukt. Dit is de 46ste druk van het boek.


Het boek is verfilmd door regisseur Peter Jackson. In 2012 verscheen het eerste deel van de trilogie en vanaf 10 december is het derde en laatste deel ‘The Hobbit: The Battle of the five Armies’ in de filmzalen te zien. Bij elke film behoort een nieuw boek. Het verhaal is ongewijzigd, het enige verschil is de foto op de cover.


Het verhaal

Bilbo Balings is een Hobbit uit een goede en respectabele familie. Hij woont in een hol onder De Heuvel. Geen smerig hol met wormen en een vieze geur, maar ééntje met alle luxe. Hij geniet van zijn comfortabele, ambitieloze leven.


Op een mooie ochtend in mei staat Bilbo Balings buiten een houten pijp te roken, wanneer tovenaar Gandalf voorbij komt.  Bilbo en Gandalf raken in gesprek en Gandalf vertelt hem dat hij op zoek is naar iemand die wil deelnemen aan een avontuur dat hij aan het organiseren is. Maar de juiste persoon voor dit avontuur is moeilijk te vinden.


Bilbo denkt er niet aan om zich verder te begeven dan zijn hol onder De Heuvel. Hij heeft geen zin voor een avontuur. Wel nodigt hij Gandalf uit voor een kopje thee. Zoals afgesproken staat Gandalf ‘s anderendaags bij Bilbo op de stoep, vergezeld van dertien dwergen.


De draak Smaug heeft een schat van de Dwergen gestolen en die willen ze terug gaan halen. Maar daarvoor hebben ze Bilbo nodig om hen te vergezellen.


Zo komt er een eind aan het vredig leven dat Bilbo heeft en verlaat hij zijn comfortabele Hobbit hol om een zwaar en gevaarlijk avontuur tegemoet te gaan. Want vooraleer ze bij de vestiging van de draag Smaug komen, moeten ze door de bergen, het donkere en gevaarlijke woud en het verschrikkelijke Demsterwold. En dat is nog niet alles, Bilbo krijgt ook nog af te rekenen met een aantal ongemakken waaronder de aardmannen, wolven en Gollem.


Gelukkig vindt hij tijdens zijn reis een ring die op sommige momenten goed van pas komt. Maar Bilbo en de Dwergen zijn niet de enigen die de schat willen..‘De Hobbit’ is een sprookje dat oorspronkelijk geschreven is voor kinderen. Het verhaal is een echt meesterwerk en wordt gesmaakt door jong en oud. Het verhaal wordt verteld door een verteller, daardoor heeft een hele speciale en sprookjesachtige sfeer.


Als lezer ben je vanaf de eerste bladzijde verbonden met het avontuur alsof je zelf alles meemaakt. De Hobbit is de voorloper van ‘In de ban van de ring’, één van de meest geliefde en invloedrijke boeken van de 20ste eeuw waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht zijn.


Want in de Hobbit vindt Bilbo de ring waar ‘In de ban van de ring’ alles om draait. Dit boek mag niet ontbreken op jouw boekenplank. Ook al ben je geen liefhebber van fantasy, dit boek zal je zeker bekoren!


ISBN: 9789022571095 - Paperback - 256 blz. - Prijs: € 15,00 - Uitgeverij: Boekerij