Recensie: De Kroongetuigen - Luc Schoonjans


In de vtm docureeks ‘De Kroongetuigen’ reconstrueert journalist Jeroen Wils waargebeurde en spraakmakende misdaadverhalen uit Vlaanderen. Naast de succesrijke tv-reeks is er bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts het boek ‘De Kroongetuigen’ van auteur Luc Schoonjans verschenen.


Schoonjans, die zelf voor een belangrijk deel instaat voor de research van de reeks, beschrijft in zijn boek vier ophefmakende zaken aan de hand van (nieuwe) getuigenissen, politieverslagen en bekentenissen.


De zaak-Dutroux

Het eerste verhaal is de volledige reconstructie van de zaak-Dutroux. Het is dit jaar 20 jaar geleden dat An en Eefje en Julie en Melissa werden ontvoerd en vermoord door Dutroux en zijn kompanen. Alleen Sabine en Laetitia konden door de politie levend uit de handen van deze gruwelijke misdadiger bevrijd worden.


Luc Schoonjans beschrijft het hele verloop van de zaak-Dutroux aan de hand van een reconstructie van de feiten, het onderzoek en de verhoren van Dutroux. Geen enkel taboe wordt uit de weg gegaan. Aan de hand van de getuigenissen van de onderzoekers, experten en magistraten komen we als lezer te weten hoe Dutroux tot bekentenis overging. Ook de nasleep van deze zaak, zoals de ontsnapping van Marc Dutroux in april 1998, en het proces voor het hof van Assisen van Aarlen komen in dit deel aan bod.


Moord in de Lilse Golfclub

In ‘Moord in de Lilse Golfclub’ beschrijft de auteur hoe Gert Van Roy verdween op 19 juli 2001. Gert is een barman en werd door drie mannen overvallen wanneer hij ‘s nachts de Lilse Golfclub verliet. Hij werd verplicht zijn Visakaart en de code te geven en werd daarna doodgeschoten door de drie. Vijf dagen werd Gert Van Roy vermist, tot toevallige voorbijgangers zijn lichaam ontdekten in het antitankkanaal in Brasschaat…


Moord in Het Vraagteken

‘Het Vraagteken’ is het gezellige café van de 30-jarige cafébaas Bryan Vanden Brempt in Geraardsbergen. In de nacht van 29 september 2003 zitten naast de cafébaas en zijn dienster Cynthia ook nog de 18-jarige stamgast Bjorn Van Wymeersch en de broers Sven (24) en Steven (19) Vlassenbroeck in het café.


De broers, die een uur geleden in het café zijn binnengekomen, hebben geld nodig want het is het einde van de maand en ze hebben geen eten, drinken of drugs meer in huis. Ze besluiten met een jachtmes en een vlindermes hun slag te slaan in café ‘Het Vraagteken’...


De Lottomoord

Op 13 maart 1996 is er een brand in het huis van Géry Muyle. De brandweer komt snel ter plaatse en vindt het lijk van Géry Muyle in zijn bed. “De conclusie luidde na alle onderzoeken – zowel toxicologisch als de wetsdokter en de branddeskundige- dat het een accidentele brand was, veroorzaakt door roken in bed”, aldus hoofdspeurder Dany Verté.


Na de begrafenis duiken er elementen op die doen uitschijnen dat het ongeval misschien toch een moord zou kunnen zijn, met geld als motief. Muyle had namelijk enkele jaren eerder samen met zijn vader en zus de Lotto gewonnen…


‘De Kroongetuigen’ is een uitstekend boek van Luc Schoonjans, een boek waarin elk verhaal beschreven wordt tot in de kleinste details. Als lezer kom je dankzij ‘De Kroongetuigen’ meer te weten wat er zich in het hoofd van een moordenaar afspeelt en hoe de speurders te werk gaan. Want iemand een moord doen bekennen is niet vanzelfsprekend.


Het is een boek dat aantoont hoe gruwelijk en meedogenloos mensen kunnen handelen. De auteur selecteerde vier beklijvende verhalen met de volledige zaak-Dutroux als hoofdbrok.’De Kroongetuigen’ leest als een trein en is zeker aan te bevelen!


ISBN: 9789089314819 - Softcover - 320 blz. - Prijs: € 22,50 - Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts