Recensie: De Tenondergang En De Ongelooflijke Wederopstanding Van Eddy Vangelis - Marnix Peeters


Marnix Peeters begon als muzieksamensteller bij Studio Brussel, maar al snel ontdekte hij dat hij vooral een mens van letters is. Hij vestigde zijn naam als rockjournalist bij Humo, om nadien jarenlang de topinterviewer van Het Laatste Nieuws en De Morgen te worden.

 

Na zijn journalistieke carrière trok hij zich terug op een berg in de Duitstalige Oostkantons, de ideale voedingsbodem voor zijn zwartironische verbeelding, vanaf waar hij in 2012 zijn debuutroman ‘De Dag Dat We Andy Zijn Arm Afzaagde’ de wereld instuurde. Zijn debuut werd met lof onthaald en is vertaald in het Italiaans als ‘Il Giorno Che Segammo Il Braccio a Andy’ en werd genomineerd voor De Bronzen Uil.

 

In augustus 2013 verscheen ‘Natte Dozen’ waarmee hij een nominatie voor de beste literaire seksscène in de wacht sleepte. Nu een jaar later ligt zijn allernieuwste roman in de winkelrekken te blinken met als titel ‘De Tenondergang En De Ongelooflijke Wederopstanding van Eddy Vangelis’.

 

Deze roman is een vertelling over Eddy Vangelis, gedoopt als Eddy Van Geel. Eddy kende als zoon van François Van Geel en Borghild Brenner een kalme en sombere jeugd. Zijn vader François is hoboïst bij het Nationaal Orkest en kan alleen maar vertellen (meer bepaald zagen) over instrumenten. Zijn moeder Borghild, laten we het proper houden,  houdt van de mannen. Veel ouderliefde heeft Eddy niet gekend en gemakkelijk is zijn leven niet geweest.

 

Op zijn zestiende leert hij in een studentenstad Frouke De Muynck, die als bijnaam Foefke De Muynck heeft, kennen en wordt stapelverliefd op haar en de twee treden in het huwelijk. Maar ook in de liefde heeft Eddy niet veel geluk. Eddy is trouw en wil voor iedereen goed doen, hij doet altijd zijn best om iedereen te helpen, maar wordt door iedereen verlaten en bedrogen. Maar hij blijft niet bij de pakken zitten. Hij gooit zijn leven over een andere boeg en lost alle problemen op op zijn eigen bescheiden manier...

 

Dit kan je allemaal lezen in de 318 pagina’s durende vertelling, verdeeld over 71 smeuïge hoofdstukken en met maar liefst meer dan 30 personages die aan bod komen.

 

Enkele van deze personages zijn Désiré Callebaut, Patricia Poppe, Pastoor Dedecker, Ludo Sterckx, de Schot Anthony Lagerfeld, een klant van café ‘Au Volle Pot’, die leeft op frituursnacks en Martin’s Pale-Ale en Jean-Pierre Pari, cafébaas van ‘Au Volle Pot’ ,die nog altijd een rekening te vereffenen heeft met Mustapha Al- Allahi.

 

Door de vele personages en plaatsen zorgen de eerste hoofdstukken van het boek bij het lezen voor enige verwarring. Later in het verhaal worden al deze personages en situaties in het verhaal duidelijker.

 

Het is zoals de auteur zelf zegt: ‘De Tenondergang En De Ongelooflijke Wederopstanding Van Eddy Vangelis’ is een rollercoaster die, vooraleer hij aan zijn helse rit kan beginnen, eerst onheilspellend traag en ratelend naar zijn vertrekpunt moet worden getrokken.

 

Lachen en leesplezier verzekert met deze sappige roman van Marnix Peeters!


ISBN: 9789044626667 - Paperback - 320 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Prometheus