Recensie: De Trapchauffeur - Marnix Peeters


Antoine Guldentops is een 58-jarige trapchauffeur. Dat is iemand die trappen naar het vliegtuig rijdt, zodanig dat de passagiers kunnen uitstappen. Een uitstervend beroep met de komst van de ‘slurven’. Toch blijft Antoine een trapchauffeur in hart en nieren.


Antoine leidt een zonderling bestaan. Hij woont alleen, gaat elke woensdag zijn 89-jarige moeder bezoeken in het rusthuis en houdt van muziek, vooral muziek uit de jaren ‘60 zoals The Shadows en The Cousins. Elke vrijdag gaat hij pita eten in de Ali Baba bij Hussein en op zaterdag gaat hij mee met Norbert, een getuige van Jehova.


Verder probeert Husein zijn zus Soraja aan de naïeve Antoine te slijten en heeft hij op de Golden Years in Aken een zekere David leren kennen, die hem steeds achtervolgt…


In ‘De Trapchauffeur’ vertelt Marnix Peeters in 54 korte hoofdstukken het leven van Antoine, een loser wiens leven doffe ellende is. Antoine probeert zijn leven kleur te geven, maar steeds tevergeefs. Hij leidt een saai en eenzaam leven, het aantal vluchten en passagiers in zijn schriftje opschrijven en naar ‘Kili Watch’ van The Cousins luisteren zijn zowat de hoogtepunten uit zijn leven.


‘De Trapchauffeur’ is het vierde boek van Marnix Peeters. Ook dit boek is in de typische stijl van de auteur geschreven: vlot, complexloos en vooral grappig. ‘De Trapchauffeur’ is een pocketboekje dat vlot leest over een loser waar je als lezer toch sympathie voor voelt.


ISBN: 9789048825554 - Hardcover - 142 blz. - Prijs: € 15,00 - Uitgeverij: Hollands Diep