Recensie: De Verjaardag - Dimitri Casteleyn


De roman 'De verjaardag’, geschreven door auteur Dimitri Casteleyn, speelt zich af vanaf oktober 1985 tot september 2001.


Gerard De Vreese is professor genetica en virologie aan de universiteit van Leuven. Hij leert de Congolese Malila kennen. Malila verblijft illegaal in België en raakt zwanger. Gerard heeft zijn eigen ideeën over opvoeden. Hij wil zijn kind opvoeden los van deze wereld, maar Malila denkt daar anders over.


De professor verhuist samen met Malila naar een nieuw huis in Baarle-Hertog. Wanneer ze moet bevallen verhuist ze samen met haar zoon naar een superbeveiligde atoomschuilkelder die onder de villa gelegen is. Hun zoon krijgt de naam Kaspar, zo beslist Gerard, want Malila heeft niets te vertellen.


Gerard heeft Kaspar genoemd naar Kaspar Hauser, die tweehonderd jaar geleden heeft geleefd. Malila verzet zich tegen de plannen die Gerard heeft ,maar kan geen kant op. De vader sluit zijn zoon op om hem voor te bereiden op een zuivere wereld, waarin alleen goede mensen leven.
Wanneer Kaspar 16 wordt, vindt er een gebeurtenis plaats die een wending geeft aan hun verdere levens...

'De Verjaardag' is een uitstekende roman die vlot wegleest. De schrijver heeft gekozen om verschillende thema's te behandelen, het hoofdthema van het verhaal is ouderliefde. Hoe ver reikt de liefde tussen ouders en kinderen? Hoe ver kan je gaan als ouder en waar zijn de grenzen van het ontoelaatbare?


De andere thema's zijn illegaliteit, kelderkinderen, overbevolking en de mogelijkheden van virologie. Thema's die de dag van vandaag nog steeds brandend actueel zijn. Illegalen zijn van alle tijden. Iemand die illegaal in een land verblijft bestaat officieel niet en kan geen kant uit. Dit is wat de Congolese Malila overkomt.

Dat de wereld overbevolkt geraakt is geen nieuws, de manier waarop Dimitri het aankaart in het verhaal doet een mens nadenken. Net zoals de mogelijkheden van virologie. Het hoofdpersonage Gerard is een professor in genetica en virologie en heeft zijn eigen idee over het oplossen van de overbevolking. Er zijn te veel mensen op aarde en hij voelt zich verantwoordelijk. Gerard zijn taak is de mensen te beschermen tegen virussen. Maar virologen kunnen de wereld redden met hun uitvindingen, maar evengoed vernietigen.

Het personage Kaspar, geboren en opgegroeid in een kelder, is ook uit het leven gegrepen. Denk aan de gruwelijke zaak Jozef Fritzl, de Oostenrijkse Natascha Kampusch en bij ons de zaak Dutroux. Stel je maar eens voor dat je opgesloten zit en nog nooit de buitenwereld gezien hebt, zelfs je eigen spiegelbeeld nog niet.Kaspar kende de echte wereld niet en wist niet beter. Voor hem bestond er niets anders dan zijn vertrouwde omgeving en Gerard en Malila. Iets of iemand anders kende Kaspar niet.

Al deze thema's heeft de schrijver verwerkt in een prachtig boek 'De Verjaardag'. Dit verhaal heeft alle ingrediënten van een goed boek. Het verhaal heeft inhoud, is spannend tot op de laatste bladzijde en leest als een trein.


Op minder dan 2 weken na de verschijningsdatum is 'De Verjaardag' al in tweede druk. Als dit debuut geen schot in de roos is!

Allen die het gelezen hebben zullen het met me eens zijn. Het verhaal blijft nazinderen, het is een boek dat je moet gelezen hebben!

Dimitri Casteleyn (1966) is schrijver, dichter, televisiemaker (De Raconteurs) en theaterdirecteur (Theater Malpertuis). Hij publiceerde eerder de dichtbundel 'Omgekeerd'  en het filosofisch kinderboek 'Een mooie verrassing', beide lovend ontvangen en uitstekend verkocht. 'De verjaardag' is zijn romandebuut.

I
SBN 978 946001 1993 - Paperback - 176 blz. -  Prijs € 17,50 - Uitgeverij: Vrijdag

Klik hier voor meer info