Recensie: Gevonden - Bart Claes


‘Gevonden’ is het verhaal van Marleen Van Minnebruggen, de vrouw die als pasgeborene in 1964 te vondeling werd gelegd. Haar moeder legde haar in de inkomhal van De Hummeltjes, een opvanginitiatief voor kinderen van de zusters ursulinen, in Hasselt.

 

Marleen wordt geadopteerd door haar pleegouders Rachel en Gerard. Het echtpaar adopteert later nog Katrien en de twee meisjes groeien op als twee heel normale zussen.

 

Marleen stelde zich nooit vragen over haar biologische ouders. Ze leerde Jean-Pierre kennen en kreeg met Joke, Julie en Lauranne drie schatten van dochters. Het was pas wanneer de kinderen groter werden dat Marleen zich vragen begon te stellen over haar afkomst. Het was een boek over een afstandsmoeder dat haar heeft aangezet om de zoektocht naar haar echte ouders te starten.

 

Marleen ontdekte wie haar biologische moeder was en tot haar eigen verbazing heeft ze nog talrijke halfbroers en -zussen. De zoektocht werd een hele shock voor Marleen wanneer ze het verhaal van haar moeder in elkaar puzzelde. Want Yvonne, zoals haar intussen overleden echte moeder heette, was een vrouw die zich prostitueerde en niet in staat was haar kinderen liefde te geven.

 

Volgens Suzanne, een van de halfzussen van Marleen, was ze een slechte vrouw waar helemaal geen liefde in zat. “Ze wilde alleen haar zin doen en de gevolgen konden haar gestolen worden.” Yvonne kreeg uiteindelijk maar liefst dertien kinderen, waarvan er twee overleden zouden zijn bij de geboorte.

 

Marleen Van Minnebruggen vertelt haar verhaal aan auteur Bart Claes. Het is een ontroerende zoektocht naar de echte familie van Marleen geworden. Haar verhaal wordt afgewisseld met getuigenissen van zowel Marleen als van haar familie.  Dankzij het televisieprogramma ‘Spoorloos’ met presentatrice Sabine De Vos komt de familie zelfs nog een zus en broer op het spoor die in Amerika wonen.

 

‘Gevonden’ is een herkenbaar boek voor zowel adoptiekinderen die op zoek zijn naar hun roots als hun ouders. Een schitterend boek waarin zowel Marleen als haar familie geen onderwerp uit de weg gaan. Ook bewonderenswaardig hoe haar pleegmoeder steeds een enorme steun was tijdens haar zoektocht.

 

Het nawoord is voor Monique Verdickt en Katrin Beyer van vzw Moeders voor Moeders en Jo Labens, ex-coördinator adoptiedienst en zoekregister Gewenst Kind – Amok vzw.


ISBN: 978 90 5826 997 3 - 88 blz. - Prijs: € 14,95 - Uitgeverij: Davidsfonds