Recensie: Het Belgisch Huwelijk - Marc Reugebrink


Bij Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen verscheen de allernieuwste roman van Marc Reugebrink met als titel 'Het Belgisch Huwelijk'. Het verhaal speelt zich af in Gent en gaat over liefde, trouwen en België.

 

Max Herder is een Nederlander en heeft al een paar mislukte relaties achter de rug. Nu heeft hij zich gevestigd in de Oost-Vlaamse stad Gent en heeft de liefde van zijn leven ontmoet: de Vlaamse Isabelle Fabry.

 

Het koppel staat op het punt om te trouwen. Alhoewel hij zelf Nederlander is, haat Max Nederlanders. Voor hem zijn Nederlanders assertief, betweters en bemoeials. Vlamingen zijn veel bescheidener. Max wil met hart en ziel Vlaming worden is verliefd op de stad Gent.

 

Maar Vlaming worden lijkt moeilijker dan verwacht voor Max. Tussen Nederland en Vlaanderen zijn er veel verschillen. Ieder land heeft zijn eigen gewoonten en dan zijn er nog de taalverschillen. Max heeft het er moeilijk mee dat hij in Gent altijd een inwijkeling zal blijven. Hij komt terecht in een identiteitscrisis, waar ook België mee kampt.

 

Maar gelukkig is er nog het huwelijk met Isabelle waar hij hoopvol naar uitkijkt..

 

Het verhaal is geschreven in verschillende perspectieven. In elk hoofdstuk komt een ander personage aan het woord die vertelt over iemand anders en iedereen heeft een eigen mening.

 

Zo is er een vriend van Max, de Italiaan Giorgio, die in België geboren is en niet in het huwelijk gelooft. Volgens hem maakt Max de fout van zijn leven. Verder is er Jean-Luc, de vader van Isabelle, die gescheiden leeft en zijn toevlucht zoekt in de drank, Liliane Hofmans is een galeriehoudster en moeder van Isabelle en is er nog Mathilde de ex-vrouw van Max. Iedereen doet zijn eigen zegje en heeft wel zijn eigen mening over Max en Isabelle.

 

Ook al is Max net als Marc Reugebrink van Nederlandse afkomst en heeft hij zich net als de auteur in Gent gevestigd, is 'Het Belgisch huwelijk' een fictief verhaal. Een mooi verhaal over de liefde, verbondenheid en de gesteldheid van het land.

 

Marc Reugebrink is schrijver, dichter en essayist. Hij werd geboren in Nederland, maar woont en werkt al jaren in Gent. Zijn werk is meermaals genomineerd en bekroond, onder meer met De Gouden Uil ('Het grote uitstel',2007).

 

In 2012 verscheen zijn fel opgemerkte essaybundel 'Het geluk van de kunst' waarmee hij de prijs voor essay en monografie van de provincie Oost-Vlaanderen won.

 

ISBN: 9789085425328 - Paperback - 224 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: de Bezige Bij Antwerpen