Recensie: Het Zesde Jaar - Peter Hein


Bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij is er een herziene- en sterk uitgebreide versie van het boek ‘ Het Zesde Jaar’ van Peter Hein verschenen.


‘Het Zesde Jaar’ is het autobiografische verhaal over de onwerkelijke en verwarrende wereld, direct na de oorlog, van Peter Hein, een Joodse jongen die tijdens de oorlog zonder zijn ouders van onderduikadres naar onderduikadres ging.


Na de bevrijding kijkt hij terug op de oorlogsjaren. Waarom mocht hij zijn eigen naam niet houden? Wat was er eigenlijk mis met zijn donkere ogen en zijn zwarte haar? Waarom moest het gebleekt worden?


Het eerste jaar na de oorlog, het 'zesde jaar' is even moeilijk als de voorafgaande jaren. Zijn ouders zijn vreemden voor hem. Familie en vrienden zijn verdwenen, er is geen geld, en het leven moet opnieuw worden opgepakt: niet eenvoudig, ook al niet omdat tante Cor (een onderduikmoeder) Peter niet loslaat en zelfs bij hen intrekt.


Met dit persoonlijk en ontroerend verhaal  laat Peter Hein op indrukwekkende wijze zien wat oorlog doet met een kind.


Peter Hein (1939) is auteur van onder andere ‘De Onderduikers’. Verder verschenen korte verhalen van hem in onder meer Vrij Nederland, NRC Handelsblad en Kunst en Wetenschap.


ISBN: 9789022571644 - Paperback - 189 blz. - Prijs: € 15,00 - Uitgeverij: Boekerij