Recensie: In bed met Boeddha - Monica Vanleke

+++++ De Boekenkast in gesprek met auteur Monica Vanleke +++++


Fanny is verliefd. Meer zelfs, Fanny is stapelverliefd op Noah, een cameraman die ze via haar vriendin Suzanne heeft leren kennen.

 

De twee tortelduifjes reizen naar Frankrijk, om het huwelijk van haar vader bij te wonen. Fanny is er onderweg in geslaagd een koffer, haar handtas en zelfs de auto van Noah kwijt te raken!

 

Op de plaats van bestemming aangekomen, blijkt dat het huwelijk tussen haar vader en zijn vriendin niet door gaat.

Haar vader wil geen uitleg geven, het koppel krijgt kort daarna een eerste ruzie en Noah vertrekt, zonder afscheid te nemen van Fanny, voor een maand als cameraman op boeddhistische tournee naar Ladakh in Noord-India.

 

De wanhoop nabij reist Fanny terug naar Antwerpen. Ze wil er alles aan doen om haar relatie te redden, maar weet niet hoe. Tot ze de raad krijgt haar geliefde na te reizen en hem te verrassen in de Himalaya.

 

Ze reist naar India, samen met een klein groepje toeristen. Daar aangekomen ontmoet ze gids én meditatieleraar Nyingpo, Po voor de vrienden, en kan haar zoektocht naar Noah beginnen.

 

Dit is voor Fanny de start van een avontuur vol met meditaties, dromen, verlangen en haar speurtocht naar Noah verandert uiteindelijk in een zoektocht naar het mythische koninkrijk Shambhala...

 

‘In bed met Boeddha’ is het derde boek van auteur Monica Vanleke. Het is een feelgoodroman, met een goed verhaal dat de nodige humor bevat. Het boek, met opnieuw Fanny in de hoofdrol,  leest vlot en is zeker een aanrader.

 

Monica werkte jaren in de mode en daarna als NLP-trainer rond humor en bewustzijns- ontwikkeling. Met ‘In bed met Boeddha’ bewijst ze dat ze ook als auteur uit het goede hout gesneden is.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Naar aanleiding van het verschijnen van ‘In bed met Boeddha’ hadden we een gesprek met de sympathieke Monica Vanleke.


Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te schrijven dat zich grotendeels afspeelt in India?

Het thema voor mijn derde boek kwam er na een bezoek aan de Dalai Lama vorig jaar in Hoei. Op weg naar huis schoot die titel door mijn hoofd.

Daarna was het uitkijken naar synchroniciteiten die volgden. Binnen de week kreeg ik 'toevallig' een uitnodiging per mail voor een spirituele groepsreis naar Ladakh. En Bingo, de toon was gezet.

 
En heb je daar veel opgestoken voor je boek?

Mijn reis naar Ladakh was gezegend, net zoals mijn pelgrimstocht naar Compostela. Op dat moment was ik nog niet zo zeer met een concreet verhaal bezig. Ik heb me gewoon helemaal ondergedompeld in de Boeddhistische sfeer ginder, daar moet je trouwens weinig voor doen.


De kracht die uitgaat van het Himalaya gebergte is zo sterk, daar ontsnap je niet aan. Ik heb daarnaast ook diepgaande gesprekken gehad met de plaatselijke gids over de manier van denken en gebruiken.

 
Is het verhaal fictief of zitten er ook echt gebeurde feiten in verwerkt?

De verhaallijn en de personages zijn fictief, maar net zoals in ‘Pelgrimstocht op hoge hakken’ reist Fanny dezelfde route als degene die ik heb gedaan.


Ik was eerst het verhaal begonnen met mijn echte reisgenoten als personages, maar ik durfde hen niet te karikaturiseren, uit schrik op hun tenen te trappen.


Omdat humor toch een belangrijk element is in mijn romans, ben ik vervolgens opnieuw begonnen met een ander gezelschap, waardoor kolder mogelijk werd. De inspiratie hiervoor kwam naar me toe. Ik werd wakker met een zin: 'Op retraite in Tibet'. Het klonk als Antwerps theater, vond ik. En dat is het uiteindelijk geworden: een Antwerps theatergezelschap.


Ik heb ondertussen ontdekt dat die humor voor mij de brandstof is die mijn motor doet draaien. Dankzij de humor kan ik het werk doen.


Ben je door het boek in de ban van boeddhisme geraakt?

Ik ben geen Boeddhist geworden. Ik heb me wel altijd sterk verbonden gevoeld met een Oosterse manier van denken. Ik zie het als een mooie aanvulling voor onze Westerse manier van leven, een verzachtende factor die vooral ethiek en morele waarden triggert en meer balans geeft aan ons doelgericht denken.


Het begon 15 jaar geleden met het boekje De Tao van Poeh, dat de principes van het taoïsme behandelt. Voor mij gaat het over de kunst van het onderweg zijn, vanuit verwondering flexibel meegaan met de veranderingen van het leven en ook over harmonie, schoonheid en respect voor alles.


Het schrijfproces heb ik wel bewust samen laten lopen met een cursus mindfulness. Mijn betrachting was door het dagelijks mediteren kwalitatiever te schrijven. Dit heeft me zodanig gegrepen dat het niet bij een eenmalig experiment is gebleven. Het heeft me doen inzien hoe kostbaar het is deze tijd voor onszelf te nemen.


Je hebt de smaak te pakken van het schrijven. Heb je al een idee waar zal het volgend boek over zal gaan en ben je van plan om er opnieuw een reis aan te koppelen?

De eerste synchroniciteiten voor een volgend boek dienden zich inderdaad al aan. Het zal een 'blauw' boek worden, in het teken van het koninklijke.

Als ik daar op voortborduur dan zal het onderliggende thema waarschijnlijk te maken hebben met: het koningschap in jezelf opnemen.

 

Maar op welke manier ik dat moet gaan invullen en of dat het opnieuw een Fanny verhaal zal worden of met een ander personage, dat weet ik niet.  Ik heb ook nog geen titel.


Mijn intentie is inderdaad om opnieuw van een reis te vertrekken. Mijn voelsprieten staan op scherp, maar voorlopig heb ik geen idee in welke richting ik het moet gaan zoeken. Spannend!


We kijken er al naar uit, Monica!


‘In bed met Boeddha’ - Monica Vanleke

ISBN: 9789022328477 - Paperback - 320 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Manteau

Klik hier voor meer info