Recensie: Kees de jongen - Dick Matena


Van het bekende boek 'Kees De Jongen', geschreven door Theo Thijssen, is er nu een beeldroman aan de hand van Dick Matena verschenen.

Het verhaal neemt ons mee naar de 19de eeuw. Kees Bakels, een twaalfjarige jongen woont met zijn familie in Amsterdam.
Kees zit in het zesde leerjaar. Hij is een goede student en wanneer de kinderen een prijs mogen kiezen na een wedstrijd, kiest hij niet zoals de andere jongens voor een atlas of postzegelboek, maar voor een schaakspel. Hij is altijd al een bijzonder kind geweest dat zichzelf ziet in zijn fantasie als een jongen van stand.

Op school leert hij Rosa kennen. Zij ontdekt al vlug dat Kees bijzonder is. Na de dood van de vader van Kees krijgt hij veel steun van Rosa. Ze geeft hem een pen waar hij veel fantasieverhalen mee schrijft.

Thuis gaat het steeds slechter. Moeder heeft geen geld en Kees besluit om te gaan werken. Hoewel moeder eerst niet gelukkig is met de beslissing van Kees, is ze nadien blij met het verdiende geld van haar zoon..

Dick Matena heeft eerder al beeldromans gemaakt van o.a. ‘De avonden’ van Gerard Reve, ‘Kort Amerikaans’ van Jan Wolkers en ‘Kaas’ en ‘Het dwaallicht’ van Willem Elsschot.

Met 'Kees de jongen' is er een wens in vervulling gegaan voor Matena. Hij vindt zelf dat dit het beste werk is dat hij ooit heeft gemaakt.


De tekeningen zijn in zwart/wit en geven perfect de sfeer van het verhaal weer. Ook in dit verhaal is de volledige tekst van de oorspronkelijke roman verwerkt. Het is een lijvig boek dat vlot leest en dankzij de tekeningen wordt je als lezer nog meer mee genomen in het verhaal.

ISBN 978 90 253 6912 5 - Paperback - 500 blz. - Prijs: € 29,95 - Uitgeverij: Athenaeum
Klik hier voor meer info