Recensie: Koortsmeisje - Elisabeth Östnäs


Het verhaal speelt zich af in Zweden in het begin van de twintigste eeuw. Luna woont samen met haar vader, haar stiefmoeder en zus Stella. Haar broer woont niet meer thuis, die verblijft in een gesticht. De familie heeft ook een huishoudster, Birgit.

 

Op een warme septemberdag is Stella het huis uit en Brigit heeft haar vrije dag. Luna trekt de gordijnen open van het salon die een lange tijd gesloten zijn geweest. Dit is een regel van haar vader. Luna zou het nooit in haar hoofd halen om iets te doen tegen de regels. Maar haar vader en een onbekende vrouw liggen dood naast elkaar op hun bed in hun slaapkamer.

 

Wanneer de buurman aanbelt, vraagt ze geen hulp. Voor Luna is het net alsof ze slapen. In haar eentje doolt ze rond in het huis, ze wast zich en boent de trap. In elke kamer van het huis die ze bezoekt haalt ze herinneringen op. Ze denkt terug aan haar jeugd en haar moeder Åsa die stierf na de geboorte van haar broer. Luna heeft geen goede band met haar stiefmoeder. Ze weigert haar stiefmoeder bij naam te noemen. Haar vader was een streng man die hield van rust.

 

Nu is de vraag wie Luna's vader en de onbekende vrouw vermoord heeft. Hoe is de dader het huis binnengedrongen? En welke gebeurtenissen zijn hieraan voorafgegaan?

 

De politie arresteert Luna op verdenking van moord en ze wordt opgesloten. Ze wordt verdacht van een dubbele moord. Maar is Luna wel degelijk de dader?

 

Dit kan je allemaal lezen in het thrillerdebuut van auteur Elisabeth Östnäs. Het verhaal wordt verteld door de ogen van Luna. De lezer wordt geconfronteerd met een dubbele moord. Doorheen het verhaal kom je mondjesmaat te weten wie hen heeft vermoord en wat de aanleiding is geweest.

 

De auteur heeft een compleet verhaal geschreven in slechts 156 bladzijden, en dit zonder in te boeten aan kwaliteit.

 

'Koortsmeisje' is een angstaanjagend en spannend verhaal. Hoe meer je als lezer te weten komt, hoe meer je begint te twijfelen. Op het einde wordt alles duidelijk.

 

'Koortsmeisje' is een beklemmend verhaal dat nog lang blijft nazinderen. Als thrillerdebuut kan dit tellen! Hopelijk moeten we niet te lang wachten op een nieuwe thriller van Elisabeth Östnäs.

 

Elisabeth Östnäs (Zweden, 1974) studeerde o.a. literaire compositie en werkte als docent creatief schrijven.

'Koortsmeisje' belandde in Zweden op de shortlist van de Bokbloggarnas litteratuurprijs 2013, een belangrijke lezersprijs.

 

ISBN: 9789044532012 - Paperback - 156 blz. - Prijs: € 14,95 - Uitgeverij: De Geus