Recensie: Ode aan een ster - Pablo Neruda


‘Ode aan een ster’ van de Chileense dichter Pablo Neruda gaat over een man die op het dak van een wolkenkrabber staat en een ster aan de hemel plukt en die mee naar huis neemt. Omdat niemand haar mag vinden verstopt hij ze onder zijn bed.

 

Maar de ster wil terug naar de hemel. Ze straalt zoveel licht uit dat de voorbijgangers blijven staren naar het felle licht. De man daarentegen heeft geen kracht meer. Hij vergeet alles en zelfs de kleinste karweitjes vallen hem zwaar.

 

Hij krijgt spijt van zijn diefstal en wil de ster terug vrij laten..

 

‘Ode aan een ster’ is een prachtig prentenboek van Pablo Neruda, de bekende Chileense dichter die in 1971 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. Een boek met een boodschap voor kinderen vanaf 6 jaar. ‘Ode aan een ster’ gaat over schoonheid en vrijheid en over het feit dat bezit ons niet altijd gelukkiger maakt.

 

Neruda is vooral bekend voor zijn werk ‘Canto General’, een werk dat hij schreef tijdens zijn ballingschap in 1948-49. Pablo werd toen vervolgd door de regering van Gabriel Gonzalez Videla, de leider die de Communistische partij, waarvan Neruda senator was, verboden had.

 

De prachtige illustraties zijn van de hand van Elena Odriozola die het boek zeker een meerwaarde geven. Met de Spaanse versie van het boek ontving ze een CJ Picture Book Award in Zuid-Korea.

 

ISBN: 9789058389107 - Hardcover - 32 blz. - Leeftijd: 6+ - Prijs: € 14,50 - Uitgeverij: De Eenhoorn