Recensie: Retour Bangkok - Michiel Heijungs


Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen het boek 'Retour Bangkok', geschreven door auteur Michiel Heijungs. Michiel Heijungs was onder meer journalist, musicus, handelaar in edelstenen en ondernemer. Hij publiceerde eerder verhalen in 'Tirade' en 'Kortverhaal'.

'Retour Bangkok’ is zijn debuut.

 

Het verhaal wordt verteld door een naamloze verteller, een Nederlandse jongen. Zijn ouders besloten om Amsterdam te ruilen voor een provinciestadje.

 

In het provinciestadje geraakt hij voortdurend verwikkeld in conflicten. Rond zijn zestiende maakte hij voor het eerst kennis met een jointje. De jongen had al vlug door dat de plaatselijke dealer er veel geld mee verdiende en besloot om zelf te gaan dealen. Hij begon bescheiden en verkocht de beste hasj.

 

Na de middelbare school loopt hij zijn oude schoolvriend Mark tegen het lijf, die net terug is van een lange reis door het Verre Oosten. Mark, die advocaat is, heeft een goed voorstel voor hem en hij vertrekt in 1986- Het jaar van de vuurtijger- als koerier naar Thailand.

 

In Bangkok, De stad der engelen genoemd, leert hij een barmeisje Noi kennen en wordt verliefd op haar. Maar verliefd worden op een barmeisje is niet zonder gevaar. Ook maakt hij kennis met de grote jongens, echte gangsters en zware criminelen die niets of niemand uit de weg gaan. Zo geraakt hij betrokken bij het verschepen van tonnen wiet van Thailand naar Australië, een bijzonder gevaarlijke onderneming die hem twee miljoen oplevert..

 

'Retour Bangkok' is een fictief verhaal dat tegelijkertijd ook zeer realistisch is. Want in de jaren '80 was het perfect mogelijk om in Thailand marihuana te smokkelen naar Australië.

 

In dit boek maken we kennis met de grote bazen van de internationale drugshandel, hoeren, corrupte gezagsdragers en moordenaars. Een wereld waarin ondanks afpersing, uitbuiting en chantage ook plaats is voor sympathie, genegenheid en wederzijds respect.

 

De personages zijn heel realistisch weergegeven en doordat het verhaal in de ik-vorm geschreven is, wordt het zo levensecht weergegeven dat de lezer zichzelf in het verhaal bevindt. Je kan je perfect Bangkok voorstellen als lezer. Voor de lezers die ooit in Bangkok geweest zijn, zullen het met me eens zijn dat het herinneringen oproept.

 

Ook al noemt de auteur zijn boek een schelmenroman, persoonlijk vind ik het meer een misdaad- en liefdesverhaal.

Voor allen die een spannend boek met veel humor willen lezen is het debuut van Michiel Heijungs een echte aanrader. Een boek dat nog lang blijft nazinderen!


ISBN 9789028260542 - Paperback met flappen - 224 blz. - Prijs: € 16,50 - Uitgeverij: Van Oorschot