Recensie: Rode Kaart - Mario Demesmaeker


Bij uitgeverij De Eenhoorn verscheen het boek 'Rode Kaart’ van auteur Mario Demesmaeker. 'Rode Kaart' is een realistisch verhaal over pesten, racisme, vriendschap en voetbal, geschikt voor zowel jongens als meisjes.

 

Mario Demesmaeker doet je stilstaan bij enkele problemen die zich tot op de dag van vandaag nog steeds voordoen: pesten en racisme.

 

Iedereen kent wel iemand in de klas die een pester is of gepest wordt. Vaak is de pester er zich niet bewust van wat hij anderen aandoet met zijn pestgedrag. Bovendien heeft hij ook nog meelopers, zij die bang zijn dat ze wanneer ze voor degene die gepest wordt opkomen, hun vriendschap met de pester verliezen.

 

In je eigen klasomgeving ken je zeker wel iemand met een andere nationaliteit. Hoe ga je daar mee om? Sommigen onder ons zullen deze problemen herkennen en hopelijk worden door dit boek ook de ogen van de pesters geopend.

 

‘Rode Kaart’ is een boek met een boodschap. Het verhaal is geschreven met een vlotte pen en geschikt voor lezers vanaf 11 jaar.

 

Het verhaal

Oscar is van Afrikaanse origine en is heel intelligent. In de laatste trimester van het schooljaar komt hij in de klas van Boris terecht. Oscar krijgt in de klas een plaats naast Robin.

 

 

Boris is een racist en een pester. Sinds zijn moeder thuis is weggegaan en hij alleen bij zijn vader woont, is zijn gedrag veranderd. De vader van Boris heeft een grondige hekel aan buitenlanders en Boris heeft zijn gedrag overgenomen.

 

Boris is de aanvoerder van een voetbalploeg en elke donderdag spelen ze een partijtje voetbal tegen een andere klas. Maar veel bakken ze er niet van. De keeper is waardeloos en de spelers zijn een regelrechte ramp. Ze kunnen zelfs niet winnen tegen een meisjesvoetbalploeg. Robin walgt van het gedrag van Boris en zou zo graag de Boris van vroeger terugzien: degene die niet pest en geen racist is.

 

Robin weet dat Oscar een geweldige keeper is en probeert hem binnen te loodsen in de ploeg van Boris...

 

Over de auteur

Mario Demesmaeker werd geboren in Roosdaal in 1960. Hij studeerde licentiaat vertaler Engels-Frans-Nederlands, later studeerde hij ook nog Spaans en Italiaans. Mario was (hoofd)opvoeder in een medisch-psychopedagogisch instituut, freelance vertaler en lesgever. Hij werkt sinds 1989 als vertaler en sedert 2003 als revisor bij het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

 

In 2000 verscheen zijn debuut 'Gehakt', een spannend leesboek voor lezers die tegen een stootje kunnen. Sindsdien verschenen nog andere leesboeken en een prentenboek. Enerzijds schrijft hij boeken vol spanning en humor, anderzijds brengt hij ook serieuzere verhalen.

 

Mario geeft vaak lezingen in basis- en secundaire scholen. Op een interactieve manier legt hij het ontstaan van een boek uit (van vaag idee tot uiteindelijk resultaat), aangevuld met persoonlijke ervaringen en fragmenten uit zijn boeken. Hij maakt ook tijd voor vragen van het jonge publiek. Mario houdt van het boeiende en verrijkende contact met de leerlingen en leraars.

 

ISBN: 9789058389459 - 120 blz. - Hardcover - Leeftijd: Vanaf 11 jaar - Prijs: € 14,50 - Uitgeverij: De Eenhoorn