Recensie: Sam en de ongelooflijk lieve Boy - Kristien Dieltiens


‘Sam en de ongelooflijk lieve Boy’ is het 57ste boek van auteur Kristien Dieltiens. Een vlot geschreven boek over een puberend meisje dat gepest wordt en over de gevaren van het internet.

 

Het verhaal begint twee weken voor de 13de verjaardag van Sam Vos. Het is een moeilijke periode voor Sam, ze verhuist samen met haar mama en Nana, de nieuwe partner van mama, naar Oostende.

 

Oma Vos mag niet mee naar de Koningin der Badsteden en blijft alleen achter, tot grote ergernis van Sam. Ook haar vriendin Babette zal ze niet vaak meer zien. Alleen Nestor, de gecastreerde kater mag mee.

 

Het is wennen voor het bijna 13-jarig meisje in Oostende. Een nieuw huis, een nieuwe omgeving en een nieuwe school met nieuwe klasgenoten. Sam kan zich echter niet aanpassen en mist haar vroegere woonplaats.


Tot overmaat van ramp verdwijnt vier dagen na hun aankomst de kater Nestor. Niemand in de buurt heeft Nestor gezien, ook André, de overbuur, niet. Verder wordt Sam gepest op school en kan ze thuis niet praten over haar problemen. De enige waar ze haar problemen aan kwijt kan is ‘Tijger’, haar dagboek.

Ook op Facebook is Sam niet meer veilig voor haar klasgenoten. Ze wordt er vernederd en  uitgelachen. Wanneer alles te veel wordt voor het moegetergd meisje krijgt ze een vriendschapsverzoek van een zekere Boy. Hoewel ze hem niet kent, aanvaardt Sam het verzoek en wordt ze vriend met de 14-jarige Boy, een vriendelijke en beleefde jongen die haar begrijpt en steunt. Ze chatten samen urenlang en Boy krijgt het vertrouwen van Sam.

 

Om alle ellende op school achter zich te laten wil Sam enkele dagen verdwijnen in een oude bunker in de duinen. Boy vindt het een goed idee en stelt voor om zelf naar Oostende te komen om Sam te ontmoeten. Sam vindt dit reuzefijn, maar Boy is niet de 14-jarige jongen voor wie hij zich uitgeeft…

 

‘Sam en de ongelooflijk lieve Boy’ is een boek voor kinderen vanaf 12 jaar maar zeker ook aan te raden voor volwassenen. De auteur geeft in haar boek perfect weer hoe de meeste jongeren denken en doen.

 

Kinderen moeten zich ervan bewust gemaakt worden welke internetrisico’s ze lopen met de sociale netwerken. Het verhaal toont aan hoe gemakkelijk het is om een valse leeftijd op te geven en zich uit te geven voor een ander persoon.

 

ISBN: 978-94-6234-262-0 -  Hardcover - 184 blz. - Prijs: € 13,50 - Uitgeverij: Abimo

 

Kristien Dieltiens schreef het boek in samenwerking met Child Focus.