Recensie: TEERBEMIND - Gillian Flynn


In februari is bij uitgeverij Boekerij de derde druk verschenen van ‘Teerbemind’, het debuut van thrillerauteur Gillian Flynn. De oorspronkelijke titel is ‘Sharp Objects’ en is naar het Nederlands vertaald door Mariëtte van Gelder.


Het verhaal

Nadat de 30-jarige Camille Preaker een korte tijd in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef wegens zelfverminking, ging ze aan de slag als verslaggeefster voor moordzaken bij de Daily Post in Chicago. Nu werkt ze al twee jaar zonder problemen voor de krant.


In het plaatsje Wind Gap, een dorpje met ongeveer 2000 inwoners in Missouri, is een meisje op gruwelijke wijze vermoord en is nog een meisje vermist. Frank Curry, hoofdredacteur bij de Daily Post, ruikt een primeur en stuurt Camille Preaker naar Wind Gap om verslag uit te brengen over de moordzaak.


Camille is geboren en opgegroeid in Wind Gap, maar toch gaat ze liever niet dan wel naar haar geboortedorp. Haar moeder Adora, stiefvader Alan en haar kleine stiefzusje Amma wonen er nog steeds. Met haar moeder heeft Camille nauwelijks contact.


Met grote tegenzin reist ze naar Wind Gap en logeert ze bij haar moeder. Tijdens haar verblijf wordt het tweede meisje ook vermoord teruggevonden. Het meisje wordt net zoals het eerste slachtoffer aangetroffen: gewurgd en zonder tanden. Camille start haar zoektocht en probeert zoveel mogelijk informatie in te winnen over de meisjes en de moorden.


Tijdens haar verblijf in Wind Gap wordt ze terug geconfronteerd met haar verleden waardoor ze getraumatiseerd raakt.  Ook de herinneringen aan haar zusje Marjan, die jaren geleden overleden is, doen haar pijn. Haar emoties komen in alle hevigheid terug.


Hoe komt het dat Camille zich identificeert met de dode meisjes? Wat is de reden waarom Camille haar moeder zo haat? Wat heeft dit allemaal te maken met de dood van haar zusje? Wat heeft er zich jaren geleden in Wind Gap afgespeeld en waarom verminkt Camille zichzelf?


Dat kan je allemaal lezen in de huiveringwekkende en angstaanjagende thriller ‘Teerbemind’. Het verhaal is geschreven in de ik-vorm en wordt verteld door Camille Preaker zelf. De vrouwelijke personages in het verhaal zijn op het eerste zicht normaal, maar hoe meer je te weten komt, hoe enger ze zijn. Want deze vrouwen zijn tot alles in staat...

Het verhaal heeft je in zijn greep vanaf de eerste bladzijde. Het is een moordmysterie waarvan je langzaamaan alles te weten komt. ‘Teerbemind’ bevat een verhaal over obsessie, geweld, zelfverminking en welke wonden dat opgroeien in een disfunctioneel gezin kan veroorzaken.


'Teerbemind' is een thriller met rauwe en donkere kanten en een verrassende en geheel onverwachte ontknoping. Ideaal leesvoer voor zowel mannen als vrouwen.


Gillian Flynn is een Amerikaans schrijfster, scenarist en striptekenaar. Ze woont in Chicago met haar man en kinderen. Toen haar debuut ‘Teerbemind’ in 2006 verscheen werkte ze als journalist en recensent voor Entertainment Weekly. In 2009 verscheen haar tweede boek ‘Duisternis’. Gillian Flynn brak internationaal door met haar derde boek Gone Girl, dat eerder verscheen met de titel ‘Verloren Vrouw.


Inmiddels is ze fulltime auteur. Haar boeken zijn gepubliceerd in 28 landen. Haar derde boek ‘Verloren Vrouw’ werd verfilmd en was in 2014 te zien in de filmzalen. Ook voor ‘Teerbemind’ en ‘Duisternis’ is er een filmdeal gesloten’. Gillian Flynn schrijft zelf de scenario’s. De verfilming van ‘Duisternis’ is in 2015 te zien in de filmzalen.


Eveneens zijn er van Gillian Flynn de boeken ‘Duisternis’ en ‘Verloren Vrouw’ verschenen bij Uitgeverij Boekerij.


ISBN: 9789022569993 - Paperback - 303 blz. - Prijs : 12,50€ - Uitgeverij : Boekerij