Recensie: Wegwerpmens - Lief en leed van een interimmer - Tuur Viane


'Wegwerpmens - Lief en leed van een interimmer' van Tuur Viane bevat het schrijnend verhaal van een jongeman op zoek naar werk.

 

 

De 25-jarige West-Vlaming behaalde in 2011 een masterdiploma in de geschiedenis aan de Universiteit Gent. Tuur kreeg na zijn studies een contract voor zes maanden bij Dexia bank, maar na een maand brak de crisis uit en stond Tuur op straat.

 

Vol goede moed ging hij op zoek naar ander vast werk. Via de interimkantoren hoopt hij op een job. Tuur is tevreden met eender welk werk, als hij maar geld verdient om zijn vrouw en hun zoontje te onderhouden.

 

Tuur kwam in een voor hem onbekende wereld terecht. Hij gaat (tijdelijk) aan de slag in diverse fabrieken als o.a. lader/losser, magazijnier, staat aan de lopende band, probeert zich zo flexibel mogelijk op te stellen maar voelt zich meer en meer een wegwerpproduct. Zijn diploma blijkt meer een vloek dan een zegen te zijn.

 

Telkens belooft het interim-bureau dat er een kans is op vast werk, maar dat blijkt slechts een utopie. Tuur komt tot de conclusie dat de vacatures van de uitzendkantoren valse lokkertjes zijn. Zijn zoektocht naar werk wordt er steeds een van meer en meer ontgoocheling en woede. Het stoort hem enorm dat een interimmer als dom en lui beschouwd wordt.

 

Tuur besluit naar de VDAB te gaan. Daar zullen ze hem zeker kunnen helpen met het zoeken naar een gepaste job. Maar de moed zakt hem al snel in de schoenen, ook hier vindt hij geen hulp. Tuur is ontgoocheld, hij vindt dat de VDAB zijn rol van arbeidsbemiddelaar barslecht doet.


Tuur Viane schrijft zelfs een brief aan minister Muyters en daagt hem uit om zelf eens incognito een VDAB-kantoor binnen te stappen. Er komt geen reactie van de minister...

In 'Wegwerpmens - Lief en leed van een interimmer' neemt Tuur Viane geen blad voor de mond. Hij beschrijft zijn ervaringen als interimmer zoals hij ze zelf meemaakte. Een verhaal van een jonge man met een masterdiploma die geen vast werk vindt. Hoe zeer hij zijn best doet, hij wordt nooit serieus genomen en loopt de ene ontgoocheling na de andere op.

 

'Wegwerpmens - Lief en leed van een interimmer' is een vlot geschreven boek waarin velen zich in zullen herkennen. Viane hekelt de wetgeving omtrent uitzendkantoren en hoopt dat er snel door de bevoegde ministers wordt ingegrepen.

 

'Wegwerpmens - Lief en leed van een interimmer' is het debuut voor de schrijver uit Izegem.

 

ISBN: 9789491297656 - Paperback - 157 blz. . Prijs: € 17.95 - Uitgeverij: EPO