Siniclub film van de week: The Wind Rises in Siniscoop Sint-Niklaas


‘The Wind Rises’ is de laatste film van de 73-jarige Japanner Hayao Miyazakis. Met deze animatiefilm zet een van de bekendste makers van anime (Japanse tekenfilms) een punt achter zijn indrukwekkende carrière.

 

Bij ons kreeg Miyazakis echt bekendheid door zijn film ‘Spirited Away’, die in 2003 de Oscar kreeg voor Beste animatiefilm. In Japan werd de film zo druk bezocht dat hij de film ‘Titanic’ van de eerste plaats verdrong.

‘The Wind Rises’ is gebaseerd op het leven van de vliegtuigontwerper Jiro Hirokoshi, de uitvinder van het Zero gevechtsvliegtuig.

 

 

De kleine Jiro droomt ervan om piloot te worden. Na zijn studies luchtvaarttechniek gaat hij werken bij Mitsubishi Motors, waar zijn bazen al snel merken dat de jongeman meer dan begaafd is. Hij ontwerpt er een nieuw aerodynamisch toestel dat ingezet wordt als gevechtsvliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hirokoshi groeit uit tot 's werelds meest baanbrekende en innovatieve vliegtuigontwerper.

Op de achtergrond zien we ook de geschiedenis van Japan, de grote aardbeving van 1923, de Depressie, de tuberculose-epidemie en de Tweede Wereldoorlog, passeren. Gebeurtenissen die Jiro en heel Japan hebben veranderd.

 

‘The Wind Rises’ een animatiefilm over een jongeman die gepassioneerd is door vliegtuigen. Een film over dromen, vriendschap en liefde. Kortom, een meesterwerk van Hayao Miyazakis.

 

‘The Wind Rises’ werd genomineerd voor de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film, voor een Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en voor een Oscar voor beste animatie. De productie won daarnaast onder meer een National Board of Review Award voor beste animatiefilm.

Regie: Hayao Miyazaki

Cast: Hideaki Anno, Jun Kunimura, Mirai Shida, Hidetoshi Nishijima, Keiko Takeshita

Genre: Animatiefilm

Duur: 126 minuten

 

'The Wind Rises', op donderdag 17 april om 14u30, zondag 20 april om 11u en dinsdag 22 april om 20u in Siniscoop in Sint-Niklaas.

Meer info en tickets op www.Siniscoop.be

 

Volgende week in de Siniclub:

 

Viva La Liberta

 

Enrico Oliveri, de nogal stugge leider van de grootste oppositiepartij van het land, is bezorgd: de verkiezingen komen eraan en in de recente peiling staat zijn partij er niet goed voor. Het wordt hem plots allemaal te veel en hij neemt de benen.

 

De partij zit verveeld met zijn onverwachte, spoorloze verdwijning. Raadgever Andrea Bottini bedenkt samen met Oliveri's vrouw Anna een stiekem plan: ze vragen Oliveri's identieke tweelingbroer Giovanni om tijdelijk zijn plaats in te nemen.

 

Giovanni, een briljant filosoof met een bipolaire stoornis, die net uit een psychiatrische instelling ontslagen is, heeft echter een totaal andere persoonlijkheid dan zijn stugge tweelingbroer... met alle gevolgen van dien.

 

Regie: Roberto Ando

Cast: Toni Servillo, Valeria Bruni Tedeschi, Valerio Mastandrea, Brice Fournier, Michela Cescon

Genre: Drama, komedie

Duur: 94 minuten

 

Meer info en tickets op www.Siniscoop.be

 

Meer info vindt u ook via  www.ccsint-niklaas.be

Wenst u de tweemaandelijkse e-filmnieuwsbrief te ontvangen?

Graag uw e-mailadres opgeven via info@ccsint-niklaas.be

 

Ook verstuurt CC Sint-Niklaas tweemaandelijks een (papieren) filmflyer Siniclub. Ook daarvoor kunt u uw adres opgeven via info@ccsint-niklaas.be